Игра с цветовете

Кои са актуалните цветни схеми в интериора?

Елка Влаховска 07 November 2017

Ако се осмелите да си поиграете с цветовете на стените, може да превърнете всяка стая в необикновено пространство. Всеки цвят носи определено настроение, а ако резултатът не ви хареса, бързо можете да пребоядисате.

50 нюанса сиво
Дизайнерите съветват да се освободим от предразсъдъците, че малките пространства изглеждат по-просторни, ако стените са в бяло. Играта в тъмни тонове – от дълбокото индиго до мастиленото черно или буреносното сиво, предизвиква усещане за дълбочина. Доминиращият интериорен тренд е помещенията, особено холната част на дома, да са със стени в сиво, като изборът към по-светло или по-тъмно и съчетаването с мебелите и аксесоарите ще определи дали ефектът ще е драматичен или релаксиращ. Най-актуалното за сезона е дуото сиво – цвят горчица, което придава по-топла атмосфера в дома.

Дълбоко в синьото
Съчетанието на синьо и бяло не е само приоритет на гръцките заведения. По-тъмните нюанси на синьо придават дълбочина на помещението, а при подходящо съчетание с арт предмети или текстил може да имат силно експресивно въздействие. Синият цвят се свързва и с чувството за по-интимна атмосфера, сякаш сте обгърнати в пашкул. Предразполага към размисъл или мечти. Не само индиговото синьо, но и цветът по Пантон Serenity също е в тренда – една по-мека, светла и софистицирана версия, която носи усещане за спокойствие.

Зелените поля на моя дом

Всеки цвят е вдъхновен от природата, но това с особена сила важи за нюансите на зеленото. Може да заложите на този цвят, особено ако имате големи прозорци, през които нахлува изобилие от светлина, а гледката е към зелена улица или парк. Така усещането за преливане на външна и вътрешна среда ще се засили. Като „най-природния“ цвят зелените стени се съчетават добре с мебели от естествено дърво или текстил в земни тонове. Зеленото има силен ефект на балансиране на енергиите и носи спокойствие и умиротворяване.

И всичко в розово?
В детската стая властват пастелните цветове, с които обаче не е добре да се прекалява. Цветните схеми диктуват съчетаването на миналогодишния цвят на годината „розов кварц“ с гранитно сиво и синьосиво. Разнообразни версии на детския вигвам в актуалните цветове бяха показани на изложението Maison&Objet в Париж. Както се вижда, този цветен микс е подходящ както за момичета, така и за момчета.

Демоде ли е бялото?

В никакъв случай. Интериорите „бяло в бяло“ са на гребена на модната вълна. Но за да не се получи антисептично въздействие, добре е бялото да е в различни нюанси и да присъстват винтидж предмети или мебели. Ако предпочитате стените си в бяло, „стоплете“ ги малко към слонова кост. Това не важи за минималистичните интериори, където „бяло в бяло“ носи същността и духа на концепцията и се разиграва чрез обемите и въздействието на празнотата.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР