Суперхрана от палеолита

21 октомври 2017

Прилича на ядка, но не е. Това е грудката на растението чуфа, известно и като земен бадем заради нежния вкус, близък до лешника и бадема. Чуфа произхожда от Африка и преди 2 млн. години съставлява основна част от диетата на праисторическите хора.

Сега се култивира основно в Испания и Южна Африка и се разпространява по целия свят. Чуфа е търсена заради отличните си хранителни качества със съдържание на мазнини и пребиотични фибри, на витамините С и Е, на минералите фосфор, калций, магнезий, калий, цинк, желязо и омега 9 киселина. Консумацията й се препоръчва при язва, гастрит или анемия, за понижаване на високите нива на лошия холестерол, за борба със свободните радикали, за чревно здраве.

Валенсианската напитка орчата от чуфа е подходяща за вегани или за хора с хранителна непоносимост към млечни продукти. Продава се и у нас.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР