Сара Блейкли: Дързост и красота, плюс секси чувство за хумор

Как се изгражда бизнес империя за милиони почти от нищото? Забавната и интересна история на създателката на бельото Spanx

Анета Дженева 17 October 2017

Снимка: Spanx press office

Как се изгражда бизнес империя за милиони почти от нищото? Ако попитате американката Сара Блейкли, тя ще ви отговори: с едни ножици и едни спестени 5000 долара. А, да, и с желанието й да има съблазнително дупе под панталоните. Всъщност последното е истинският й мотив.

Историята й е повече от забавна, тя е забавно-поучителна. На 25 години Сара работи в компания за офис техника във Флорида, САЩ, и продава факс машини от врата до врата. Принудена да работи с панталон в жегите заради изискването на фирмата, тя търси начин да бъде и изрядна, и секси едновременно. С една ножица отрязва долната част на тънък прозрачен клин, който стяга фигурата й, и обува върху него бял панталон, под който не се очертават вече шевовете на бельото, нито издайническите закръглености. И така се ражда идеята й да направи специално оформящо безшевно бельо за жени като нея – жени в реални граници.

Сара не е пълна, по-скоро е пълнокръвна дама и твърд противник на изтощителните диети и тренировките. В щата Джорджия, където е родена, няма жени специалистки по патентно право. Сара е искала да стане адвокат като баща си, но е прекъснала учението си, работила е в Уолт Дисни и дори е била стендъп комик (майка й е художник). За да патентова изобретението си, е трябвало да даде на адвокат между 3000 и 5000 долара само за да оформи молбата й. Затова Сара сама пише заявката за патент, преписвайки един документ на Barnes&Noble, търговска компания с 600 обекта.

И така, Сара тръгва да продава своето суперсекси бельо. Прави си среща с големите търговски вериги, но винаги се сблъсква с въпроса кой стои зад вас, в смисъл – кой ви финансира. Още повече че хората, с които се среща, са мъже, а на тях трудно може да се обясни смисълът на това да носят нещо под панталоните си, което прави дупето секси. Първият, който й се доверява, е една първоначално скептична към продукта дама. Тя е търговец от Далас в престижната американска верига Neiman Marcus. Сара лети дотам с предварителната уговорка, че има само 10 минути да представи „стоката“ си. Сблъскала се с поредния учтив отказ, Сара я завлича в тоалетната и там нагледно демонстрира вълшебните свойства на бельото. Блейкли е непоколебимо уверена в качествата му. Нали вече е тествала своя прототип върху приятелките си и самоотвержената си майка! Сблъсквайки се с такава дързост и красота, дамата от Neiman Marcus поръчва първите 3000 бройки.

Сара нарича малката си компания Spanx, защото иска да има в името звука К. „Нали Кока-Кола и Кодак са две суперуспешни компании, а в името си имат К. И затова реших да имам и аз тази буква за късмет.“ Още повече че spanx (спанкс) означава пошляпване, а е приятно да свържеш тази дума със секси дупе. Нейни приятели комедианти я уверяват, че ако иска да разсмее публиката, трябва често да използва звука К. И тя влага нови 150 долара в придобиване на името като нейна собствена марка.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР