Терапията аура-сома

Може ли терапията с цветове да помогне за по-добро здраве и благополучие, за по-дълбоко себепознаване и душевен комфорт

Елка Влаховска 18 October 2017

Снимка: Светослав Караджов

„Ти си цветът, който избираш и той отразява твоите нужди“, казва Вики Уол, основателката на метода аура-сома. Може ли терапията с цветове да помогне за по-добро здраве и благополучие, за по-дълбоко себепознаване и душевен комфорт, попитахме Марина Трайкова, лицензиран терапевт по аура-сома и собственик на студио „Шен“

Визитна картичка
Марина Трайкова е магистър по история в СУ „Св. Климент Охридски“ и има завършена втора специалност „Артистични психосоциални практики и психодрама“ в Нов български университет. Получава първия си сертификат по Aura-Soma Colour-Care-system в Йоханесбург и до 2007 г. покрива 4 нива, като получава пълна квалификация за работа с метода. Работила е в продължение на няколко години като консултант по аура-сома в център за холистична медицина „Хирон-София“, а сега има собствено студио.

Какво представлява аура-сома?

Методът съществува от 1983 година. Измислен е от Вики Уол, която е седмото дете в семейството на руски евреин, емигрант в Англия. Бащата е посветен в Кабала, тъй като е седмото дете в семейството. За нещастие Вики е момиче и не може да бъде посветена в тайните на учението, но в Кабала се смята, че седмото дете на седмото дете притежава изключителни дарби. Затова баща й намира начин да прескочи строгите ограничения и прави странно обучение, като кара дъщеря си от малка да го придружава в разходките му и да разгадава с детското си съзнание кое растение за какво може да бъде полезно. Така развива интуитивните й способности. Освен това тя е родена с дарба да вижда аурите на хората, но десетилетия крие това. След Втората световна война Вики Уол се занимава с правене на домашни лечебни или козметични кремове и масла, нещо, в което англичаните имат традиция. В началото на 80-те години на миналия век, вслушвайки се в интуицията си, тя прави първите стъклени шишенца, които въздействат почти хипнотично. Отгоре е маслена фракция, а отдолу водна на различни естествени продукти – растения, билки, минерали. Показва ги на биенале на природните продукти в Англия и забелязва, че хора с определени цветове в аурата си са привлечени от определени бутилки. Започва да се интересува повече от значението на цветовете в различни терапевтични системи. След време среща Майк Бут, практикуващ будист, живял в Тибет, и двамата започват да събират информация за цветотерапията в древността.

Тайно учение ли е аура-сома?

Аура-сома е много практична система, която дава възможност да се използва цветът като лечебно средство всекидневно и без да е необходимо човек да се задълбава в учения, от които обикновено получаваме импулс да ползваме алтернативни терапевтични практики. Всеки избира сам своето цветно лекарство. Ролята на терапевта е да преведе на разбираем език защо сте избрали точно тази селекция бутилки, защо точно тези цветове и с какво те могат да допринесат за добруването ви.

Храната, музиката, ароматите – всички те са форми на енергийни вкарвания, но цветът поради високата степен на вибрация повлиява най-внимателно. Цветовете изпращат вибрации към тялото, самото гледане е автотерапия. Те не правят лечебни кризи, както понякога става при хомеопатията, „влизат“ толкова, колкото ви е нужно. Предимството при аура-сома е, че цветовете, които се предлагат, са калибрирани да излъчват точно определена честота на вълната, която да храни погледа. Самите носители, в които са вкарани цветовете, са енергийно чисти – комбинация от етерични масла и изворна вода.

Как протича консултацията при аура-сома?

Клиентът си избира четири от подредените 110 бутилки с цветове на принципа кое е шишенцето, което много искам в момента да държа и да гледам непрекъснато. Избира се с непишещата ръка, за да се избегне по възможност логичният избор. Консултацията се състои в това да стигнем до обща идея с клиента защо той е избрал тези цветове. Всяка позиция в четирите бутилки носи определено значение. Първата позиция е бутилката на дарбата, която в момента трябва да бъде реализирана. Избирайки я на първо място, човек казва: „Аз искам да съм това“. Поетичното име на втората бутилка е „дарове и таланти“, но става въпрос за трудности и препятствия. Тя казва какво пречи всичко хубаво, избрано като първо желание, да се случи. И това обикновено е терапевтичният цвят, който директно влияе върху слабите части на енергийната система. Третата позиция е „тук и сега“, която казва дали начинът на живот и отношението към света помагат тези трудности да бъдат преминати по-леко, или добавят още детайли за доработване. Четвъртата бутилка е „бъдеще в настоящето“. Тя говори за нещото, което би могло или не да се прояви в бъдещето, но вече е тук като идея. Ние можем да изберем да преодоляваме трудностите по начин, който да даде възможност на тази идея да се изрази, или да не направим нищо. Терапевтът разговаря за този избор.

Какво познание получава човек от избора си?

Човек получава при тази консултация повече познание за себе си, вижда в себе си неща, които не е искал да вижда. Имала съм клиенти, които идват с иронична усмивка – ха, сега ще се позабавляваме тук, и си тръгват, напоили със сълзи три салфетки. Излизат наяве преживявания от много дълбоко ниво. Има смисъл човек да ги изхвърли навън или да осъзнае какво от тези емоции да задържи и доколко е полезно това. Далече съм от мисълта, че трябва да си осигуряваме само положителни преживявания. Но цветът е начин да тушираме болката, така че да не ни докарва до кризи. Моята цел е да помогна на хората да използват цветовете по възможно най-творчески начин за облекчаване на душевните си страдания. Когато човек открие своя терапевтичен цвят за момента, може да внесе промени във всекидневието си – като боядиса стените на дома или на работното си помещение, като си купува цветя или като хапва храните с този цвят.

За информация и консултации: www.studioshen.bg

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР