Солен кейк с круши

Идеален за всякакви поводи, които предполагат чаша вино

Мануела Панайотова 07 October 2017

Снимка: Мануела Панайотова

Младата есен е палитра от полутонове - уморено, но меко слънце, намаляващ ден, живописен сумрак, аромати на туршии и пушек, гроздобер, бъчви с шира, хризантеми, меланхолия... Сред тях са и пресните орехи и златните круши, с които правя апетитен солен кейк. Плодовата нишка изпъква в комбинацията със синьо сирене и вино; придава допълнителен чар и елегантност и го прави идеален за всякакви поводи, които предполагат чаша вино.

Използвах 200 г брашно, 3 яйца, 100 мл бяло вино (или мляко), 80 мл зехтин, 6 г бакпулвер, 150 г синьо сирене, 2 круши, 90 г орехи, листа от градински чай (може розмарин) сол, пипер.

Как го направих: Комбинирах брашно, бакпулвер, сол и пипер. Добавих яйца и разбърках. Прибавих вино, зехтин, градински чай и размесих до гладка и хомогенна смес. Към нея сложих 120 г натрошено сирене и натрошени орехи, както и нарязаните круши. Изсипах в покрита с хартия форма за печене и поръсих с останалото сирене, няколко ореха и листа от градински чай. Изпекох на 200 С за около 45 минути.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР