Невенът: симфония в оранжево

Нашите баби са познавали добре неговите лечебни свойства и са го използвали като основна съставка в много мехлеми и отвари

26 September 2017

Почти няма човек, който да не знае силата на лековитото растение невен. От векове насам то се среща в много култури и под много имена. У нас най-популярните са: жълта ружа, каракон, ружица, календула. Името невен на български буквално означава ”не вехна”. Нашите баби са познавали добре неговите лечебни свойства и са го използвали като основна съставка в много мехлеми и отвари.

Растението има буйни, наситено зелени листа и връхчета, украсени с коронка от красиви, симетрични остри листенца. Ярките му цветчета пък гледат към слънцето от юни до късна есен. Цветето попива светлината и топлината, като поглъща енергията им, за да ги трансформира в ценни вещества, включително каротеноиди и флавоноиди. А те заздравяват кожата срещу външните влияния. Благодарение на защитното си, противовъзпалително и успокояващо действие, невенът е водещото растение в серията на Weleda за грижа за бебета и деца, както и в много други натурални козметични продукти на марката. Силните му лечебни свойства облекчават зачервяванията и раздразненията, като осигуряват комфорт за младата кожа. Упоритите зачервявания, например в зоната на пелените, често имат тенденцията да се разпространяват. Тук структурните сили на невена играят важна роля, успокоявайки кожата и спомагайки растежа на нова здрава тъкан.

Марката отглежда част от невена в своята градина във Ветцгау, Южна Германия. Там, в най-голямата градина за лечебни растения в Европа, цветето се отглежда съгласно принципите на устойчивото развитие и биодинамичното земеделие. Процесът започва с отбиране само на най-силните и най-пълни главички с органични семенца, така че реколтата да не бъде повлияна от диворастящи форми на невена чрез кръстосано опрашване. Събирането на реколтата също се извършва на ръка и то поради важна причина – ръчният труд води до по-високо качество.

Кремът за бебета против подсичане (Calendula Babycreme) с невен, лайка и цинков оксид успокоява и подхранва раздразнената бебешка кожа в областта на пелените. Той добавя и защитен, водоустойчив слой върху кожата, за да предпази от влагата. Добре е да се използва всеки път при смяна на пелените.

 

 

Душ гелът и шампоан за коса и тяло (Calendula Waschlotion & Shampoo) почиства кожата и косата на бебето изключително внимателно благодарение на меките, натурални измиващи субстанции и е изключително нежен към очите. А ценните сусамово и бадемово масла предпазват от изсушаване и правят косата копринено-нежна и лесна за разресване. Има много добра кожна поносимост дори и при силно чувствителна кожа, невродермит и кожен обрив (атопична екзема).

 

Измиващото мляко с невен (Calendula Cremebad) загрява и успокоява, почиства кожата изключително внимателно благодарение на меки и натурални измиващи субстанции, а органичните бадемово и сусамово масло успокояват и затоплят нежната детска кожа, като същевременно я хидратират. Измиващото мляко е подходящо за бебета и деца с чувствителна или зачервена кожа, както и за новородени, като изцяло замества сапун/душ-гел при всекидневните бани на бебето.

 

Подхранващото мляко с невен (Calendula Pflegemilch) е със свежа формула, съдържаща бадемово масло. Водата в консистенцията се изпарява почти веднага след нанасяне, оставяйки приятно охлаждащо усещане. А нанесен на памучен тампон или друго влажно парче плат, млякото може да се използва като алтернатива на бебешките почистващи кърпички.

 

Олиото с невен за почистване и масаж, без аромат (Calendula Pflegeöl, unparfümiert), успокоява, защитава и подхранва кожата, благодарение на затоплящите функции на маслото от сусам. Това олио е изключително подходящо за предпазване на нежната бебешка или детска кожа, тъй като цялостната композиция на продукта стимулира естествените функции на кожата. Олиото съдържа невен, сусамово масло и лайка, което го прави подходящо за ежедневна употреба. Чудесен продукт за масаж и почистване на зоната на пелените.

Хидратиращият крем с невен (Calendula Pflegecreme) е с приятен аромат и лека текстура, която попива бързо и се разнася равномерно. Съдържа успокояваща лайка за ежедневна грижа за лице и тяло. Поддържа здравословния баланс на кожата, предпазва я от вятър и слънце, благодарение на естествения си слънцезащитен фактор 4.

 


Подхранващият крем за лице с невен (Calendula Gesichtscreme) е предназначен да предпази нежната кожа на лицето, но може да бъде използван и върху ръце и тяло. Възрастни с чувствителна кожа също могат да се възползват от успокояващите му свойства. Ценните растителни екстракти, подпомагат естествените функции на кожата и поддържат подходящия й хидробаланс.

 

Защитен балсам с невен (Calendula Wind und Wetterbalsam) предпазва деликатната бебешка кожа от студ, вятър и суров климат, а също така е подходящ за възрастни с чувствителна кожа. Консистенцията не съдържа вода, което допълнително предотвратява изсушаването. А пчелният восък е изключително щадящ към фината кожа.

 

Сапунът с невен (Calendula Pflanzenseife) съдържа чисти растителни масла и екстракти от цветове от невен и лайка. Той почиства, успокоява и омекотява деликатната и чувствителна кожа. Формулата, базирана на зехтин, палмово и кокосово олиo, образува естествен филм върху кожата. А коренът от ирис предотвратява изсушаването й.

 

Пастата за зъби за деца (Kinder Zahngel) е натурална грижа за растящите млечни зъбки на детето, както и за запазване на естествения баланс на устната кухина. Продуктът съдържа изцяло естествени съставки, които са безопасни, дори при поглъщане. Пастата не съдържа флуорид, тъй като в този етап достатъчни количества се набавят чрез храната. 

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР