Лазерната епилация в 10 отговора с ДА и НЕ

Попитахме д-р Евгени Христозов – специалист дерматовенеролог

21 September 2017

Д-р Евгени Христозов – специалист дерматовенеролог, е основател на Дерматологични центрове Lege Artis, в които преди близо 20 години за първи път в България е въведена лазерната епилация. Днес лазерната епилация с марката EpiPro стъпва на опита от обработката на над 12 млн. кв. см кожна повърхност, което е равно на над 2.4 млрд унищожени космени фоликули до момента. Така EpiPro се превърна в символ на ефективност, надеждност и сигурност.

Ефектът от лазерната епилация е мит: НЕ!

Ефектът „окончателна лазерна епилация“ се възприема от хората по-скоро като маркетингов трик или дори некоректна реклама. Има причини за това – немалко места, които предлагат услугата, не могат да постигнат окончателен ефект при повечето пациенти. Тези негативни резултати разбираемо формират подобно мнение.

Постижим ли е ефектът „окончателна лазерна епилация“: ДА!

Като всяка медицинска терапия лазерната епилация с професионални (достатъчно мощни и ефективни) лазери има своите показания, противопоказания и странични ефекти. Тя се извършва от или под непосредствения контрол на подготвен в областта лекар (най-често дерматолог). Определението за перманентна епилация е: „Разреждане на окосмяването в третираната област за период по-дълъг от телогена за съответната област.“ Преведено на разбираем език (вън от терминологиите), това означава задържане на постигнатите резултати за период по-дълъг от 6 месеца, без „поддържащи процедури“. Презумцията е, че ако до 6 месеца космите не израснат отново, много малко вероятно е това да се случи дори и след много години. Тук не коментираме козметичните и домашни апарати за лазерна или IPL фотоепилация.

Косъмчетата изчезват ли на 100 %: НЕ!

Тук говорят фактите. Ако използваме медицинска терминология, ефектът от лазерната епилация се определя като „…над 80% разреждане на терминалното окосмяване или заместването му от велус косми.“ Това означава, че тъмните плътни косми в третираните области изчезват или се заменят от мъхчета, които са видими при добро осветление или с лупа. Смята се, че не по-малко от 80% от космите в обработвания участък трябва да изчезнат или да се трансформират в мъхчета. Нашият опит показва, че след успешна терапия, в обработваните области остават по 2-3 видими косъма, които обикновено са светли.

Завинаги ли изчезват косъмчетата: ДА!

Имате предвид до края на живота? Най-вероятно ДА, ако съдим по нашия опит. Пациентите, при които сме приключили терапията през 2000 г., все още нямат окосмяване в третираните области. При условие, че ефектът от проведената лазерна епилация се е задържал 17 години, най-вероятно той ще продължи „завинаги“. Единствено времето ще отговори на този въпрос.

При всички хора ли изчезват: НЕ!

По принцип този ефект е постижим при около 80% от хората. Причините за това са субективни (от медицинския екип и пациента) и обективни (ограничения, наложени от използваната техника или индивидуалността на пациента).

Има ли фактори, затрудняващи лазерната епилация: ДА!

Лазерната епилация е доста сложна медицинска терапия, а ефектът от нея зависи от множество фактори. Най-честите затруднения са тен (от слънце или солариум) в обработваната област, наличие на хормонални проблеми, руси, много тънки или бели косми, принципно трудни области (гръб и тил при мъже, ръце при жени и момичета) и най-вече нереалистични очаквания, породени от некоректни реклами.

18-годишната ни практика в лазерната епилация ни дава опит с всички възможни медицински лазери и IPL технологии – лекували сме хиляди пациенти. Повишаваме квалификацията си непрекъснато. На базата на това и на опита, който имаме, сме изработили собствено ноу-хау в подхода към пациентите, провеждането на процедурите и контрола на ефективността, което ни позволява да постигнем отлични резултати, съчетани с максимална сигурност на пациента.

Пречи ли кола маската на лазерната епилация: ДА/НЕ!

Преди година отговорът на този въпрос щеше да е различен: например, че по време на лазерната епилация употребата на кола маска намалява ефективноста на процедурите, като дори ги компрометира напълно. Причината е, че се смяташе, че за да бъде ефективна процедурата, космите трябва да се виждат като черни точки по кожата, тоест да не бъдат отскубвани. През 2017 г. обаче излязоха нови изследвания, които показват, че при употреба на определен вид лазери (с каквито ние разполагаме), които проникват достатъчно дълбоко в кожата, отскубването на космите преди процедурата не повлиява ефективността. В момента провеждаме собствени проучвания, за да се уверим в истинността на това твърдение и да уточним точните параметри, с които това е постижимо, като първите резултати са доста окуражаващи.

Болезнена ли е процедурата: ДА/НЕ!

Последните модели лазери значително подобриха бързината, ефективността и комфорта на процедурите. За съжаление се появиха и огромно количество апарати за лазерна епилация, които се маркетират като „бързи и безболезнени“ (което означава обаче, че само забавят израстването на косъма, но не могат да го унищожат напълно). Това е валидно и за почти всички уреди за домашна епилация. Ефективността на процедурата е баланс между субективните усещания на пациента и правилната настройка на параметрите на апарата (които далеч не се изчерпват с „мощността“) за конкретния случай. Важното е веднага след манипулацията да се постигне така наречения “end point”, който представлява специфична кожна реакция и ни „гарантира“ ефекта на окончателна епилация.

Има ли начин пациентите сами да разберат ефективна ли е процедурата: ДА!

Това е сравнително лесно. След първата процедура - космите трябва да изчезнат напълно за поне 45 дни (за епилация на лице) и поне за 60 дни за епилация на други области. След този период новопоявилите се косми трябва да бъдат видимо по-малко от съществуващите преди процедурата и да намаляват с всяка следваща. В стандартния случай след 4-6 процедури имаме над 80% загуба на окосмяването в третираните области с окончателен ефект.

Има ли противопоказания за прилагането на лазерната епилация или такива с негативен ефект върху ефективността на комплекса от процедури: ДА!

Както при всяко медицинско лечение, и при лазерната епилация съществуват противопоказания. Те са абсолютни (при които лазерната епилация е забранена) и относителни (при които лазерната епилация е възможна при спазване на определени условия). Лекарят, отговорен за ефекта от процедурите, трябва да притежава тези познания.

Въпреки, че е прието 30 дни след излагането на слънце/солариум да бъдат достатъчен интервал, „гарантиращ“ безопасността на пациентите, това далеч не е сигурно. Затова част от нашето ноу-хау е апаратно измерване на пигментацията преди всяка процедура, което намалява значително вероятността от човешка грешка, рискът от която е или липса на адекватен ефект, или изгаряне на кожата.

Списъкът с факторите, които оказват негативно влияние, е доста дълъг, а сред тях са:

  • фактори, свързани с пациента (третирана област, придружаващи заболявания, вредни навици, характерови особености и др.);

  • фактори, свързани с медицинския персонал (квалификация, прецизност в работата, контрол на качеството и ефективността и др.);

  • фактори, свързани с използваната техника (технически възможности, потенциал за индивидуализиране на параметрите, системи, повишаващи безопасността на пациентите, и повторяемостта на резултатите и др.)

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР