Изкуството да овладееш стъклото

Международно биенале на стъклото 2017 представя артисти от над 30 държави в четири български града

25 септември 2017

На 27 септември от 18:00 ч. ще бъде даден старт на Международно биенале на стъклото 2017 с официално откриване на изложба в Музея за история на София. Програмата на биеналето обхваща четири български града. То ще бъде първото у нас, което ще е посветено на художественото стъкло. В събитието ще се включат  артисти от над 30 държави, а общият брой на участниците надвишава 120. В продължение на цяла седмица жителите и гостите на София, Велико Търново, Варна и Белослав ще имат възможност да станат част от творчески ателиета, лекции и презентации, водени от ключови артисти в сферата на художественото стъкло.  За пръв път в България самостоятелна изложба ще имат и титаните на художественото стъкло, иноваторите и неспирната колаборативна двойка Станислав Либенски и Ярослава Брихтова.

В програмата на биеналето са включени творчески работилници, които ще дадат възможност на публиката да научи повече  за спецификите на стъклената материя от първо лице, с помощта на артисти-носители на множество отличия, сред които Дана Замечникова, Хектор М. Флорес, Рафа Абдон и други. Предвидени са още лекции и презентации от водещи специалисти в областта на художественото стъкло. Гост-лекторите ще пристигнат специално за събитието от Чехия, САЩ, Канада, Румъния, Мексико и Испания, за да  представят различни аспекти за направата на едно стъклено произведение, а акцент сред събитията е специално подготвена видео-лекция от Музея на стъклото Корнинг, Ню Йорк.  

Седмицата на Международното биенале на стъклото ще продължи до 3 октомври, а повече информация за събитието може да откриете тук.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР