Интериорните игри на Карл Лагерфелд

"Имаме нужда от къщи, както имаме нужда от дрехи. Архитектурата стимулира модата. То е като глада и жаждата – изпитваш и двете," твърди Лагерфелд

Елка Влаховска 18 September 2017

От 26 септември до 3 октомври е Седмицата на модата във френската столица. Най-актуалното място за луксозно отсядане е отворилият току-що отново врати хотел „Крийон“ на площад Конкорд. В реновирането, отнело повече от четири години, участва и модният гуру Карл Лагерфелд, на когото е възложен дизайнът на двата големи апартамента с тераси и изглед към Айфеловата кула. Малко познато на широката публика е увлечението на маестрото по антикварните предмети от XVIII в., а той е тънък познавач и изследовател на стила на живот през тази епоха. Лагерфелд купува на аукцион преди години за „луди пари“ оригинален чертеж на кралския архитект Анж-Жак Габриел, който по поръчение на Луи XV проектира сградата в неокласически стил. Там Мария-Антоанета е взимала уроци по пиано, провеждали са се политически и светски събития, а по ирония на съдбата на площада отпред е паднала коронованата й глава.

От 1909 г. „Крийон“ е превърнат в хотел, който посреща знаменитостите на своето време. През 1923 г. в един от апартаментите му се разиграва пламенната любовна история на създателката на модерния балет Айседора Дънкан и руския поет Сергей Есенин. Чарли Чаплин също е чест гост на хотела, а композиторът Ленард Бърнстейн („Уестсайдска история“) почти живее тук. Сега на негово име е големият апартамент на четвъртия етаж с балкон и гледка, която е съзерцавал маестрото.

„Крийон“ винаги е бил място за красиви жени, политици и шпиони. Още през 1778 г. в Салона с орлите е подписан първият френско-американски договор, който признава Декларацията на независимостта, през 1919 г. на същото място е основано Обществото на народите, предшественикът на ООН. Барът „Посланиците“ и досега носи това име, за да напомня колко легални или полутайни срещи са правени по време и след Втората световна война. И естествено, в този обвит в тайнственост, аромат на пури и френски коняк декор се явяват и най-артистичните натури от миналия век – Игор Стравински, Дягилев, Пеги Гугенхайм, Артър Конан Дойл, Анди Уорхол, Мадона.

Може би и традицията в балната зала да се провежда ежегодният Бал на дебютантките ще продължи. Парижката галавечер, от която сме виждали снимки как Брус Уилис и Силвестър Сталоун смирено въвеждат порасналите си дъщери в светското общество, се класира в топ 10 на най-бляскавите събития в света.

Сега хотел „Крийон“ е част от веригата Rosewood Hotels. Съхранена е историята на хотела, но стаите и апартаментите са обновени в духа на новото време. На Лагерфелд е позволено да обзаведе и именува една от стаите на любимата си котка Шупет. Декорът е в черно-бяло, а мокетът е на тънки несиметрични райета, все едно е „одраскан“ от котешки нокти. В дизайна на апартаментите обаче Великия Карл е сдържан – преобладават леки текстури и деликатен сив цвят с полутонове, които според маестрото са в хармония със „сребърната светлина на Париж“.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР