Сали Пачолок: Изследвайте нивата на В12 в организма си

Дефицитът на В12 може да окаже влияние на всички системи в организма

Лилия Илиева 11 September 2017

Наскоро в превод на български излезе книгата на Сали Пачолок и Джефри Стюарт „А дали не е В12?“, ИК Кибеа. Обявена е за единствения пълен и авторитетен наръчник за дефицита на В12, допълнен с най-новите научни изследвания по въпроса. Авторите са американци, медицинска сестра и лекар с дългогодишен стаж в спешно отделение. Специално за EVA Сали Пачолок сподели:

Написването на книгата за витамин В12 е плод на моята лична история. През 1983 г., тогава бях на 19, на медицински преглед се оказа, че имам анормално големи кръвни телца. Лекарят ме посъветва да ям повече зеленчуци, защото взе отклоненията за обикновен симптом на бедна на фолат (форма на витамин В9) диета. Истината е, че не обичам зеленчуци. Две години по-късно в колежа за медицински сестри в справочник за тълкуването на лабораторните изследвания прочетох, че друга възможна причина е недостигът на В12, и отидох да се изследвам. Нивата ми на В12 се оказаха ниски. Разбра се, че дядо ми се е лекувал от анемия, а по-късно, че и аз имам такава. При това автоимунно заболяване се нарушава извличането и свързването на витамин В12 от постъпващата в стомаха храна. Ако не се лекуваш, може да се получат увреждания на гръбначния мозък, дори рак на стомаха. Започнах инжекции с В12 и все още ги правя циклично. Любопитството ми прерасна в над двадесетгодишно проучване за мащабите на дефицита на този витамин. Не съм имала намерение да пиша книга, но пред очите ми станаха много лекарски грешки. През 2000 г. написах наръчник за симптомите, който да улеснява лекарите при диагностицирането на пациенти. Те обаче не го приеха. Така стигнах до идеята за книга.

За какво е необходим витамин В12?

Той има ключова роля за поддържане на нервната система и функциите на мозъка, важен е и за кръвоносните съдове. Има връзка с имунитета, храносмилането, мускулите, костите и пикочно-половата система. Играе роля в умножаването на хромозомите, деленето на клетките, включва се в пътя на ензимите.

Какво причинява дефицитът му?

Прогресиращо може да окаже влияние на всички системи в организма. Да намали например броя на ефективните сперматозоиди в спермата, да предизвика аборти при бременните или преждевременно раждане, да доведе до генетични мутации при плода. В средна възраст провокира дегенеративни проблеми. Уврежда мекото мастно вещество, наречено миелин, обгръщащо и защитаващо нервните влакна. Това води до схващане, изтръпване или болки в ръцете и краката, загуба на равновесие, на зрение, импотентност или инконтиненция. Може да доведе до загуба на паметта, неясно мислене, промени в характера, депресия и дори психоза или деменция. Да наруши способността на имунната система да произвежда бели кръвни клетки, които да се борят с болестите. Да провокира анемия. Недостигът на В12 повишава риска от коронарна болест на сърцето, инсулт и тромбози и наподобява предупредителните знаци на рака, а и действително увеличава риска от определени злокачествени заболявания. Все повече данни говорят и за връзката му с рака на гърдата.

Кои са най-уязвимите групи хора?

Вегани, вегетарианци и спазващи макробиотична диета. В12 е единственият витамин, който не можете да си доставите от растенията и слънцето, той се произвежда в храносмилателната система на животните и се съдържа само в животински храни: в месото, птичето месо, рибата, яйцата и млечните продукти или храните, обогатени с В12. Но дори и да ядете месо, е възможно организмът ви да не абсорбира В12 в достатъчно количество или да не го използва заради стомашни проблеми. Изложени на риск са и претърпелите стомашни и чревни операции, алкохолиците, хората с анемия, страдащите от анорексия и булимия, от автоимунни нарушения. Използването на диазотен оксид (райски газ) по време на хирургична операция (включително дентална) може да деактивира В12. Употребата на наркотици също. Метаболизмът на В12 може да е нарушен и от вродени проблеми, тоест това се предава по наследство.

Какво можем да направим за превенция? Няма превенция. Необходимо е да се изследваме. Недостигът на В12 наподобява симптомите на много болести. Лекарите, търсещи само класически отклонения в кръвната картина (макроцитна анемия), могат да изтълкуват погрешно неврологичните абнормалности, свързани с дефицит на В12.

А ако сме в рисковите групи и просто вземаме таблетки? Много е важно първо да се изследваме. Вземането на таблетки на своя глава може да замаскира реалното състояние в организма при изследване. Освен това хората, които не могат да усвояват В12 от храната, често не го усвояват и от таблетните форми. А ако вече страдате от недостиг на В12, няколкото микрограма, които ще получите от стандартните добавки (6 mcg), ще ви свършат толкова работа, колкото ако се опитвате да напълните празен плувен басейн с по една чаена лъжичка вода на ден.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР