За Мирей Дарк посмъртно

28 August 2017

В неделя през нощта в дома си в Париж почина 79-годишната икона на френското кино Мирей Дарк. Тази сутрин агентката й Анабел Каруби потвърди официално новината от името на семейството на актрисата, като поясни: "В последните си мигове Мирей Дарк беше заобиколена от своите близки, съпруга си и Ален Делон." Съпругът на Мирей архитектът Паскал Депре допълни, че през последните три дни актрисата е била в кома.

Истинската й фамилия е Егроз, избира да я замени с псевдонима Дарк, вдъхновен от Жана Д' Арк. Често сравняват Мирей с Бриджит Бардо. Кариерата й започва през 1960 г. Снимала е около 50 филма, сред които "Високият рус мъж с черната обувка", "Уикенд", "Женихът" , "Смъртта на един негодник". Работила е и с режисьори като Едуард Молинаро, Жак Дере, Роже Вадим, Жан Люк Годар. Режисирала е документални филми.

През 1968 г. партнира на Ален Делон във "Джеф". Така започва любовта им, която продължава в 15-годишно съвместно съжителство. Двамата са една от емблематичните двойки на френското кино. Партнират си и в "Смъртта на един негодник", "Забързаният", "Бонвивани", "Борсалино".

В интервю пред сп. "Гала" актрисата споделя: "Ален желаеше семейство, искаше да продължи гена си, да предаде страстта си към киното и сцената на своите деца.", но самата тя не може да му роди дете заради сърдечна малформация, от която страда от малка. Според лекарите евентуална бременност би сложила край на живота й. Дарк обича и се грижи за сина на Ален Антони като за детето, за което винаги е мечтала да има. През 1980 г. след автомобилна катастрофа е обездвижена за три месеца заради фрактура на гръбначния стълб, претърпява и операция на сърцето. Междувременно Ален я посещава в болницата и снима "За кожата на едно ченге". На снимачната площадка се влюбва в партньорката си Ан Парийо. "Мъжете са безсилни пред болестите" - заключва Дарк в автобиографията си "Една свободна жена", излязла през 2008 г.

Макар че с Делон се разделят през 1982 г., двамата успяват да запазят любовта и приятелството помежду си. През 2003г. си партнират в сериала "Франк Рива", през 2007 г. играят заедно и на сцена в "Мостовете на Медисън" в парижкия театър Марини.

От 2002 г. Мирей се омъжва за Паскал Депре. През 2005 г. става дама на ордена на почетния легион. През 2013 г. е оперирана отново. Миналата година беше приета в болница след два мозъчни кръвоизлива.

След анонса за смъртта й Ален Делон все още не е направил заявление. Синът му Антони обаче коментира пред медии: "Мирей беше катализатор за любов, духовен човек, забележително смела, нежна и оптимистична. В живота си тя мина през големи изпитания и ги преодоля с благородство и висок дух. Мирей стана част от живота ми, когато бях на четири години и ме отгледа с много уважение и нежност. Никога не е искала да замени майка ми. Напротив, винаги е говорела за нея с добро." В профила си в инстраграм Антони написа: "С много нежност! Почивай в мир, Мими."

В туитър актрисата, с която често са сравнявали Мирей Дарк - Бриджит Бардо написа: "Плача за теб, Мирей. Мими, моя малка сестричке в киното, ти съхрани своята детска душа и умееше да бъдеш дама, криейки своята крехкост и скромност. Мирей беше щедър човек. Тя даваше повече, отколкото получаваше."

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР