Дизайн Шангри-Ла

Елка Влаховска 31 August 2017

Мексиканската спалня на Антонио Марас и неговата идея: „Фрида Кало казва: „Рисувам цветя и те не умират“. Затова натрупах цветя върху цветя и цвят върху цвят. Да въстанем срещу всичко, което ни отегчава.“

Снимка: Filippo Pincolini, Migel Flores Vianna

Да изследва максимализма в дизайна и неговите мултикултурни проявления си поставя задача Corian Cabana Club, който обединява идеите на креативното звено на концерна DuPont и Cabana Magazine, чийто главен редактор е Мартина Мондадори, правнучка на основателя на издателската империя Мондадори. Концепцията възниква от представите за митичната земя Шангри-Ла, описана в романа „Изгубеният хоризонт“ на Джеймс Хилтън. В този скрит за хората земен рай живее в хармония необикновено общество, което хвърля мост между противоречията в културите и празнува всеки миг от живота със симфония от цветове.

Мартина Мондадори

Представянето на този пищен и магичен спектакъл е в рамките на Седмицата на дизайна 2017 в Милано. Седем колиби изобразяват различни помещения в дома – от банята до спалнята и кабинета – и са решени в привидно традиционни стилове за представените страни.
Но тук триумфират въображението и умението за работа с цветове и текстури на именитите дизайнери, обединени в проекта. Cabana Magazine е списание с изтънчен стил, но и с голяма провокация. Излиза два пъти в годината и е като „библия“ за колекционерите на интериори с емоция, на предмети с история и на пътешествия на духа чрез обекти в реалния свят. Около него и Мартина Мондадори гравитират имена не само в архитектурата и интериорния дизайн, но и от света на модата, като Кристиян Лубутен и Антонио Марас. Самата Мартина е страстна пътешественичка и колекционерка на предмети и самобитно изкуство от цял свят.

Проектът Corian Cabana Club е своеобразен манифест на настъпващата нова тенденция в интериорния дизайн – смелото миксиране на модерно и традиционно, на нови технологии и занаятчийско изкуство, на напластяването на цветове и разнообразни текстури, както и на прекрачване на географските и историческите граници. Интериорът вече не робува на правила и канони – той е преди всичко емоционален!

Правилата на Мартина

Не се страхувайте от екстравагантни десени и дръзки цветове.
Не пренебрегвайте миналото, но и мислете за бъдещето.
През лятото освежете палитрата на дома. Аз лично предпочитам нюанси на оранжево, шафран и розово.
Не слагайте на трапезата чаши за вино и за вода от един сервиз. Миксирайте.
Не се страхувайте да натрупвате – така интериорът поражда емоции.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР