Три нощи в Пловдив

Ежегодният фестивал "НОЩ/Пловдив" тази година ще e три пъти по-дълъг и с по-богата програма

21 August 2017

Ако и тази година искате да се разходите до Пловдив за онази специална нощ, в която музеите и галериите са отворени, а улиците са пълни с живот, то ще трябва да си предвидите повече време. Не една, а цели три вечери ще е фестивалът "НОЩ/Пловдив" този път – на 15, 16, 17 септември. Ще включва разнообразие от изложби, концерти, пърформанси, работилници и музикални събития на повече от 70 локации в града под тепетата.

В рамките на тринадесетото издание ще бъде представена програма, която цели да представи НОЩта като мултижанров фестивал, включващ няколко основни теми, насочени към различни интереси на посетителите.

В първата вечер от 19:00 до 01:00 ч. ще бъдат отворени музеите, галериите и ателиетата. Същият ден ще бъде открита и юбилейната изложба на Фондация Отворени Изкуства, която е основен организатор и инициатор на фестивала. Курирана от културолога Владия Михайлова под мотото „Тук нявсакъде”, изложбата включва архиви, инсталации, произведения, свързани с темите и дейността на организацията. Акцент ще бъде и изложбата „Зад вратите на трезора на ОББ” по повод 25-ата годишнина от основаването на Обединена българска банка. Тя се осъществява съвместно с Регионален исторически музей в Пловдив в ново, неотваряно досега крило на музея, където хората ще могат да се запознаят с историята на банковото дело в България чрез богатата колекция от предмети и документи. В същата вечер Музей на авиацията – Пловдив ще запознае посетителите с темата за Космоса, като избрани посетители ще могат дори да опитат „космическа храна”, специално приготвена за събитието.

На 16 септември акцентите в програмата са градските пространства и международната част от кураторската програма „Тук навсякъде“. Част от нея е световната премиера на аудио-визуалния пърформанс „Liminal” на американката Мери Франк, който е свързан с реалната и виртуална архитектура и скулптирането със светлина и звук на пространството. На открито, на Лапидариума в Стария град, ще могат да се гледат документалните късометражни филми от платформата „КинеДок“, на стълбите на Каменица пък – видеа от тийн платформата Reporteen. Желаещите ще могат да се включат и в Интерактивно – сетивната инсталация на Небет Тепе, подготвена от център „Алос“ или да се забавляват с представленията на „Цирк де ла Люлин“. В съботната вечер на Античния театър ще се състои концертът на Фортисимо, който, както всички събития в НОЩта, ще бъде с вход свободен. Вечерта ще предложи разнообразна програма и в пловдивските клубове, като ще завърши подобаващо с официалното Absolut парти, което вече няколко години дава ритъм на фестивала до малките часове.

На 17-ти септември програмата ще предложи следобедни уъркшопи, разходки в градското пространство със специална технология, която променя усещането за реалност и сетивните възприятия, още изложби и прожекции.

Програмата на „Малката Нощ“ за детската публика тази година се смесва с традиционните събития и на 15 и 16-ти ще предложи множество работилници, където децата ще могат да се научат на графични и иконописни техники, да играят игри, да плетат и да се забавляват, да научават за иконописта, космическата архитектура, връзката между геометрия и изкуство, както и да развиват своите дигитални и предприемачески детски умения.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР