Различната фокача

Загоряла, хрупкава и изящна, тя е любов от първа хапка

Мануела Панайотова 06 August 2017

Снимка: Мануела Панайотова

Днешното ми предложение е за една различна, но много подходяща за лятото фокача - Focaccia di Recco. За разлика от традиционното плоско хлебче, тя прилича на кесия, направена от два прозрачни листа тесто, между които се слага сирене Stracchino. Загоряла, хрупкава и изящна, тя е любов от първа хапка.

Еднакво добре биха и пригласяли чаша бяло вино, пурпурни домати, закичени с босилек или летни круши. Мекото сирене, с което се пълни, се намира трудно, затова предлагам един много приятен и достъпен вариант за пълнеж на този шедьовър.

За тестото използвах 230 г брашно, 140 г вода, 1 ч. лъжичка сол, 1 ч. лъжичка зехтин.

Пълнеж: 100 г фета, 150 г Бри (почистено от кората), 120 г крема сирене, бяло вино, по желание. Използвах 3 фурми, които дадоха лек и много приятен плодов оттенък, но може да бъдат пропуснати.

Как я направих: В купа смесих брашно, вода, сол и зехтин. Месих около 10 минути, докато получих гладко и еластично тесто. Покрих с фолио и го оставих да почива в хладилник най-малко 2 часа*. Пълнежа направих като сложих всички съставки в блендер и миксирах до гладка паста. Разделих тестото на две части. На набрашнена повърхност разточих първия лист, докато стана почти прозрачен. Прехвърлих върху подготвена, намаслена тава (35-40 см) и ,,залепих“ излишното тесто под ръба. Разделих пълнежа на няколко купчинки и подредих равномерно. Покрих с втория лист. Запечатах двата листа с лек натиск и отстраних излишъка. Разкъсах леко тестото на няколко места над пълнежа, за да може сиренето да се разлее по време на печенето. Изпекох на 250 С за около 8-12 минути. Полях със зехтин и поднесох.

*Най-добре е всичко да се приготви в нощта преди да печете - тестото е отпочинало и лесно за обработка, а пълнежът развива допълнителен аромат.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР