Гурме на двора

С новия Master Chef на България Божана Кацарова приготвяме две простички, но изискани и позволяващи безброй импровизации ястия

Ваня Шекерова 02 август 2017

Божана Кацарова и Диана Шингарова

Снимка: Диана Шингарова

Новият Master Chef на България Божана Кацарова сготви за кулинарния блог на EVA две простички, но изискани и позволяващи безброй импровизации ястия. При това показа, че и само на котлон, инсталиран насред двора, може да се приготви питателна, впечатляваща и задоволяваща и най-високите претенции храна. Единственото специално приспособление в случая бе бамбуковият уред за готвене на пара.

Салата с джанки, поднесена в пападам и гарнирана със „сиромашко пармиджано“

Необходими продукти за салатата: градинска салата или кресон, 1 авокадо, листа пресен босилек, 1 кочан варена царевица, няколко едри леко узрели джанки

За дресинга: 1 с.л. маскарпоне, 1-2 с.л. майонеза, смесена с хариса (тунизийски лют сос), лимонов сок, щипка кафява захар, 2 супени лъжици зехтин.

Приготвяне: Смесват се в купа измитата и отцедена салата, отрязаните и опърлени с горелка, запалка или просто запечени на котлона парченца от царевицата, срязаните на две или четири джанки без костилките, нарязаното на кубчета авокадо, листата босилек. Аранжира се в предварително изпечени индийски питки пападам. Поръсва се с настърган дехидратиран жълтък и се полива с предварително приготвения дресинг. Украсява се с ядливи цветчета от градината, ако няма – може и със сушени розови листенца. Може да се гарнира с начупен оризов крекер.



Пападам
Необходими продукти: 8 ч.ч. брашно от нахут, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. кимион, ½ ч.л. сол, ¼ ч.ч. вода, олио за пържене. Смесете всички съставки до получаването на стегнато тесто. Разточете на тънко и оформете малки кръгове с диаметър 10 см. Загрейте тигана и изпържете лекичко от двете страни.

Сиромашко пармиджано
Смесете равни части захар и сол и заровете в сместа един по един жълтъците на няколко сурови пресни яйца. Оставете в хладилника най-малко 24 часа. Преди да използвате втвърдилите се силно дехидратирани жълтъци ги измийте и подсушете. Настържете на ренде върху салата или паста.

ДИМ СУМ
Това са приготвяните на пара китайски кнедли, които могат да бъдат както солени, така и сладки в зависимост от тестото и плънката. Ето двата варианта, които Божана приготви.

ДИМ СУМ 1 Продукти за тестото: 1 ч.ч. нишесте, 1/2 ч.ч. оризово брашно, 1 1/4 ч.ч. вряща вода, 3 ч.л.олио.

За плънката: 250 г сурови скариди, почистени и накълцани на кайма, 1 ч.л. сос от стриди, 1 с.л. олио, 1/4 ч.л. бял пипер, 1 ч.л. сусамово олио, 1/4 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 1/2 ч.л. наситнен джинджифил

Master Chef съвет: Сложете хартия за печене под всяко топче дим сум, защото иначе всичко ще залепне!
Приготвяне: Смесват се продуктите за получаване на хубаво тесто. Оставя се да си почине и след това се оформят малки подложки, които се пълнят със сместа със скаридите. Завиват се като бохчички и се нареждат върху решетката на бамбуковия уред за готвене на пара. Ето и видеоурок, в който се вижда как точно се прави - тук

ДИМ СУМ 2 Продукти за тестото: 500 г брашно за козунаци (много е важно да е точно такова брашно, иначе трябва да се добави бакпулвер или мая), 400 мл прясно мляко или същото количество кокосово мляко (при веган вариант), щипка сол. Слага се всичко в кухненския робот и се смесва много добре. Разточват се малки топки от тестото и се пълнят с плънката, след което на парата се готвят 7/10 минути според големината на топчетата.

За плънка с месо: 200 г свинска кайма, 2 с.л. пресен босилек, 2 с.л. джинджифил, сол/черен пипер, 3 с.л. сос от стриди, сусамово олио, чили на вкус

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР