Моите 7

Седем неща, които ме докоснаха през последните седем дни

30 July 2017

Снимка: Gray Malin

В рубриката ни "Моите 7" ви представяме 7 неща, които са ни докоснали през последните 7 дни. Смешни или тъжни, сериозни или не съвсем, в работно време или на дивана вкъщи, това са нашите лего блокчета, с които строим живота си.

Кристина Симидчийска и "Нейните 7"

Най-горещата част от последната юлска неделя отмина и преди да си помислите как още един месец се изниза неусетно – просто излезте навън! Точно днес, в закътаните софийски градини (и не само) се случват ред приятни неща. Например в уютния двор на ресторант Soul Kitchen продължава първият от поредицата уикенд базари Soul Weekend Bazar - food • drink • care. Освен музика на живо и грижливо подбран списък с участници (сред тях Drekka, Cheese The Queen, HYGGE, Yt-shirt), организаторите на базара обещават “чудесен повод за срещи, дегустации, разговори и възможност да се насладим на свободното си време”. Проверихме, вярно е.

Oсвен на свободното си време, насладихме се и на абсолютно разкошното ново творение на Trastena Wines – ягодово пенливо вино. Произведено в Австрия, специално за българския пазар, това малко бижу съдържа по-малко калории и захари, има ниско алкохолно съдържание (6%) и онзи безгрижен вкус на лято, който всички обожаваме.

И за да не кажете, че “един базар неделя не прави”, може да се разходите и до Soma Vital Food, където в момента тече “Сладоледена неделя”. Двоен шоколад със запечени лешници, Малина с карамелизирани бадеми, Лавандула с боровинки, Лимон с лимонови корички... Не знам. Изборът тук е с повишена трудност и предизвестен калоричен край. Освен ако не се отбиете и до традиционното вече Vintage Garden Party в градината зад Националната библиотека. Там сродни по лежерстване души вече са разпънали одеала върху тревата, усмихвайки се на безвремието и хубавата музика. Има и винтидж базар, коктейли - също.

Като стана дума за винтидж, не мога да не отбележа модната истерия, която онази уж скучна канадка Селин Дион създаде през последните няколко седмици. 49-годишната Селин е като дете в котюр сладкарница, заразява с естественост и артистизъм, но трансформацията й далеч не е просто глътка свеж въздух за високия подиум. Във време, когато реализмът диктува фантазията, улицата – тенденциите, чантите Ikea са вдъхновение за Balenciaga, а Instagram създава поп икони, нейната иронична театралност ни връща в онази отправна точка в модните дневници, когато обичахме дизайнерските творения заради илюзията за вълшебство и приказната им история. Вероятно вече сте гледли видеото на Vogue, посветено на отминалата Седмица на висшата мода, но няма значение. Искам отново да го споделя, както искам повече жени да се припознаят в настроението “Дион”, отхвърляйки поне за миг сериозната страна на живота:

Помните ли Spice Girls? В началото на юли се отбелязаха 20 години от излизането на първия им хит “Wannabe” (за незапознатите – тогава Виктория Бекъм още не предполагаше, че ще бъде дизайнер, нито пък че ще носи фамилията Бекъм). За да отпразнува раждането на Girlpower епохата, списание W Magazine покани няколко звезди като Никол Кидман и Джеймс Франко за нов драматичен прочит на поп хита от 90-те. Ами получило им се е:

Още ли сте тук? Оставям епилога на онзи вихър от радост Владина Цекова и ви пожелавам пълна с щастливи емоции неделя: “Носете си новите дрехи, живейте, обичайте приятелите си, близките си хора, бъдете повече време заедно, смейте се повече, и пейте, и танцувайте, радвайте се на слънцето, на морето, на планината, на вкусната храна, на всеки миг, на сладоледа, на късите панталонки, на изцапаните с пясък крака. На юли се радвайте, така както се радвахте на юни и както ще се радвате на август. Лято е. Всичко е сега. Всичко е временно. Всичко. Да му се радваме Овреме. Животът е кратък и не толкова широк, за да мислим послето. Кефете се. Юли си отива. Да живее юли. Обичам го и отишъл си, защото беше пълен с хубаво. Те проблемите и природата все ще ни свалят на земята, ама... Животът ни е даден да го живеем в радост. И юли така. “

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР