Сладкиш с малини

Композиция от въздушни блатове, копринен крем и малини превръща насладата в изкуство - изкуството на изкушението

Мануела Панайотова 30 July 2017

Снимка: Мануела Панайотова

Този сладкиш прави всеки момент специален, а хората, с които е споделен - избрани. Композиция от въздушни блатове, копринен крем и малини превръща насладата в изкуство - изкуството на изкушението.

За блата използвах 5 белтъка, 80 г кристална захар, 180 г бадемово брашно, 50 г пудра захар.

За крема - 5 жълтъка, 150 г захар, 50 г нишесте, 50 мл мляко, 120 г меко масло, 100 г смлян шамфъстък (може да го пропуснете или замените с други ядки).

За пълнеж и декорация - 300 г малини, пудра захар, мента.

Как го направих: Смесих пудра захар и бадемово брашно, разбърках, така че да няма бучки. Разпених белтъците, добавих кристалната захар и разбих до гладък и лъскав меренг. Смесих внимателно с бадемово брашно и захар и разнесох сместа на тънък слой (около 1,5 см) върху хартия за печене. Изпекох на 180 С за 12 минути.

Загрях мляко и смлян фъстък, оставих да заври и отстраних от огъня. Разбих жълтъците със захар, добавих нишесте, разбърках. Темперирах сместа с няколко лъжици топло мляко, после я прехвърлих при него и сложих на котлона като разбърквах непрекъснато, докато кремът се сгъсти. Прехвърлих в чиста купа, покрих с фолио и оставих да се охлади. Когато кремът изстина разбих с миксер и добавих мекото масло.

Сглобих тортата в дълбока квадратна форма 20х20, застлана с хартия. Срязах блата на две части - първият поставих на дъното на тавата, намазах с крем и наредих малините, така че да покрият цялата повърхност. Сложих втория блат и покрих тортата с останалия крем. Охладих за една нощ. Поднесох тортата с малини, листа от мента и пудра захар.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР