Моите 7

Седем неща, които ме докоснаха през последните седем дни

23 July 2017

В рубриката ни "Моите 7" ви представяме 7 неща, които са ни докоснали през последните 7 дни. Смешни или тъжни, сериозни или не съвсем, в работно време или на дивана вкъщи, това са нашите лего блокчета, с които строим живота си.

Деяна Ангелова и "Нейните 7"

Кодова дума: cito...despacito”

Да се спасяваме… Две седмици море и планина. Далече от офис и компютър. Без телевизия. Никакви социални мрежи. Пълно новинарско и информационно затъмнение. В търсене на слънчевия загар, перфектното мохито, най-вкусните миди и скариди, салатата от най-слънчевите домашни домати и най-ароматните печени чушки, прохладата на вековната букова гора, букетът от полски цветя и билки...

Поогледай се, послушай, поразпитай, помълчи,
потанцувай си, почакай, наслади се на момента,
забави, забави, по-полека, забави, забави...“

И след това в понеделник сутринта ударно back to reality. Звукът на алармата може да има апокалиптичен ефект върху крехкия постотпускарски емоционален баланс.

Барът е до морето, а морето е до бара...“ Още усещам вкуса на онова така специално мохито в La Vita Club – на брега на морето, гледайки едни от най-красивите залези по родното Черноморие. Колкото и да обикалях тези дни софийските заведения, колкото и пъти да си поръчвах мохито, усещането за онази чаша сладка и ароматна прохлада, забъркана от бармана в бара на брега на морето, беше недостижимо. Защото тайната съставка на това така любимо лятно питие е... море, море, море.

Winter is here...” Лято е и зимата дойде! Да, става въпрос за хитовия сериал „Игра на тронове“, където зимата дойде и всички умираме от студ и нетърпение да разберем какво ще се случи. Премиерният първи епизод от настоящия седми сезон бе един от малкото слънчеви лъчи в традиционната ми буреносно-депресивна следотпускарска метеорологична прогноза. Основните играчи заеха места на шахматната дъска и аз, подобно на милиони други по света, нямам търпение да разбера каква ще е съдбата им. Не забравяйте обаче основното правило по отношение на „Игра на тронове“ - не се привързвайте към героите, защото нито един от тях не е застрахован от бавна, мъчителна, порядъчно кървава и задължително изненадваща смърт. А всички чакаме да бъдем изненадани.

Despacito…” Това е хитът на лятото, това сигурно ще е и хитът на годината. Където и да отида, каквото и да правя, все отнякъде ще се чуе онова насечено „De-spa-cito...“ и край, цял ден не мога да си го избия от главата. И понеже не съм на „ти“ с испанския и аз като тези двамата във видеото си повтарям само едно малоумно „cito...despacito”. Кога ли ще дойде годината, в която летен хит ще е песен, която с удоволствие да си припявам и която няма да ми омръзне да слушам.

„Морето само живите обича...“ Не знам защо, но винаги, когато зарея поглед в бурното или загадъчно притихнало море, всеки път, когато ми се струва, че безмълвно разговарям с него, все си спомням това тъжно стихотворение на Христо Фотев:

Mорето само живите обича,
а мъртвите изхвърля на брега.
Едно момиче, ах, едно момиче
морето не изхвърли на брега.
Остана само кърпата позната
да се прелива с белите вълни.
Момичето обичаше моряка,
моряка - всички хубави жени.
Остана само кърпата с червени
и лилави ресни като преди.
Ний плакахме безшумни и смутени
и скочихме в студените води...
До дъно преобърнахме морето
със пръсти, посинели от тъга,
да търсиме момичето, което
морето не изхвърли на брега.

Тази седмица беше Илинден – денят, в който според поверието морето взема най-много жертви.

Ден на хамака, ден на сладоледа...“ Понеже непрекъснато ни се повтаря, че ние в България сме имали прекалено много празници, а на мен пък все ми се струват твърде малко, реших да видя какво празнуват тази седмица по света, защото по изключение тук нямахме много поводи за наздравици (с изключение на една Света Марина и един Свети пророк Илия). Нали знаете, че всеки ден от годината е празник на нещо. Е, оказа се, че изминалите седем дни бяха все празници, които с удоволствие отбелязах и почетох.

17 юли – ден на емотиконите и празник на сладоледа с вкус на праскова. 18 юли – ден на хайвера и на киселите бонбони. 19 юли – празник на дайкирито и ден на хотдога. 20 юли – ден на луната и ден на близалките. 21 юли – Junk food ден! 22 юли – ден на хамака и празник на каубоя. 23 юли – ден на сладоледа с вкус на ванилия. Интересна седмица беше...

Ако и вие си търсите повод за празници, да знаете, че през следващата седмица също има доста поводи: 24 юли е ден на текилата, а 27 юли е празник на скоча. 28 юли е ден за показване на уважение към работата на системните администратори (Влади, не знам ти ли трябва да черпиш или ние теб, но на 28-ми ще решим). 29 юли пък е особено натоварен, защото се празнуват лазанята, пилешките крилца, танците и червилото – вие изберете. 30-ти е празник на свекъра и там отбелязването е само по желание.

„Лято 2017...“ Най-хубавото на тази следотпускарска първа седмица в офиса бе, че е юли и че до края на лятото има още много дни, в които да пия мохито, да видя отново морето, да се насладя пак на прохладата на гората, да отбележа деня на сладоледа с вкус на смокиня, да ме преследва “Despacito”, да чакам с нетърпение понеделниците, когато ще гледам „Игра на тронове“...

Какво по-хубаво усещане от това, че лятото е в разгара си.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР