Нахутена пърленка

Чудесна лятна храна, която може да бъде поднесена по всяко време с палитра от плодове, зеленчуци, сирена и добре охладени напитки

Мануела Панайотова 16 юли 2017

Снимка: Мануела Панайотова

Тази пърленка или дебела палачинка, известна под името socca, е популярна ,,улична” храна в Южна Франция. Приготвя се от нахутено брашно, зехтин и подправки, пече се на големи скари и се поднася гореща. Казват, че това е вкусът на Ница - щедро парче socca, с тръпчив, леко опушен аромат, копринен вкус и карамелен цвят по обгорелите крайща, придружено от ледено розе.

Това е чудесна лятна храна, която може да бъде поднесена по всяко време с палитра от плодове, зеленчуци, сирена и добре охладени напитки. Направих пърленката по-пухкава и свежа, като добавих малко хлебна сода и няколко лъжици песто от грах, спанак и босилек.

За пърленката използвах: 120 г нахутено брашно, 240 мл вода, 1/2 ч. лъжичка сол, 2 ч. лъжички лимонов сок, 1/4 ч. лъжичка сода, 2 с. лъжици зехтин, 3 с. лъжици песто, черен пипер.
За спаначеното песто използвах: 50 г варен грах, 30 г спанак, листа от босилек, скилитка чесън, шепа орехи, 2 с. лъжици зехтин, сол, лимонов сок.

Как я направих: Смесих нахутено брашно, сол, лимонов сок и вода. Разбърках добре, покрих и оставих за няколко часа. Направих пестото като поставих всички съставки в кухненски робот и блендирах до гладка паста. Включих фурната на 230о С. Поставих да се подгрява дебел тиган с 1 с. лъжица зехтин в него. Прибавих към хидратираното тесто сода и зехтин, разбърках. Извадих тигана от фурната, изсипах нахутеното тесто, добавих 3 с. лъжици песто, черен пипер и няколко листа спанак. Изпекох за около 15-20 минути, до златисто около ръбовете.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР