„Газ до дупка” с момчетата на лятото Скот Истууд и Фреди Торп

Красиви крадци, красиви коли, красива Марсилия! „Газ до дупка” на реж. Антонио Негрет е в кината от днес, а в него са двама много готини мъже – Скот Истууд и Фреди Торп.

Ирина Иванова 16 June 2017

Като ледено мохито в гореща лятна привечер – пил си такова много пъти, обаче с удоволствие повтаряш класическия летен ритуал и сега.

„Газ до дупка” е френско-американски екшън-трилър-комедия, която гледаш с удоволствие от началото до края, а ефектът на удоволствието не е чак толкова лесно постижим. Рецептата в случая е: две страхотни момчета – Скот Истууд (да, синът на Клинт) и Фреди Торп в ролите на братята Фостър – най-добрите „ездачи” и най-умелите крадци на супербързи автомобили плюс две също толкова готини мацки – Ана де Армас и Гая Вайс - в ролите на техни гаджета и партньорки в кражбите плюс наистина харизматичния злодей Клемънс Шик ("Само злото може да бъде истински елегантно" е казала Коко Шанел или поне съм свикнала да приписвам на нея всяка умна мисъл, за чийто автор не съм сигурна). И още: много добре развита сюжетна интрига, свързана с гениално планирана кражба на безценни колекционерски автомобили с наистина неочакван обрат. А автомобилите са просто великолепни зверове – невероятно ретро Бугати, цял табун диви, кървавочервени ферарита... Огнени ангели, честна дума. Прибавете към този коктейл преследванията, каскадите, чувство за хумор и красивата Марсилия за фон. Това е „Газ до дупка” и повече не ви и трябва. Добре че все още някой вярва, че виртуалната реалност и CGI ефектите не са единственият път за комерсиалното кино.

Дали Скот Истууд ще стане звезда от калибъра на баща си – това е въпросът, който си задавах през цялото време, докато гледах филма. Според социолозите днес е много трудно, почти невъзможно да се „изгради” такава звезда – като Клинт Истууд, като Робърт Редфорд, като Ал Пачино и Робърт Де Ниро - която да се задържи на небосклона толкова десетилетия. Днес звездите се раждат бързо и умират бързо, за да изгреят следващите и гигантската машина на шоубизнеса да бъде захранена със свежи лица.

Това според социолозите обаче. Според нас 31-годишният Скот Истууд със сигурност се пребори за свое място под слънцето, тоест - извън сянката на легендарния си баща. Тепърва предстои да видим най-доброто от младия Истууд и моля, не ме разбирайте неправилно :)

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР