Моите 7

Седем неща, които ме докоснаха през последните седем дни

Лилия Илиева 11 June 2017

В рубриката ни "Моите 7" ви представяме 7 неща, които са ни докоснали през последните 7 дни. Смешни или тъжни, сериозни или не съвсем, в работно време или на дивана вкъщи, това са нашите лего блокчета, с които строим живота си.

Лилия Илиева и "Нейните 7"

1 Осем години след премиерата на филма "Парфюмът" в България най-после си позволих да го гледам. Често съм скептична към екранизациите на книги, които са ме впечатлили толкова. Този път лентата много ми хареса. Прекрасно снимана, монтирана и разказана история. Визуална приказка, в която с очите си можеш да усетиш въздействието на ароматите. И да потънеш в паралелния им свят заедно с обсебения от магията им главен герой, лишен от своя собствена миризма и премахващ всички пречки по пътя си към най-изкусителния аромат - ароматът на напъпилата женственост... Филмът си заслужава и заради брилянтната игра на Дъстин Хофман, който с кратката си поява в историята доказва, че талантът не се нуждае от време, за да изпълни пространството със стойност и присъствие.

2 Когато чуеш гласа на Лили Иванова, си даваш сметка за мащаба на душата й. Лили е мъничка на ръст, но огромна в таланта си. Малък голям войник и самотен бегач на дълги разстояния с желязна дисциплина. Помня крехката й ръка, когато я водех зад кулисите на зала 1 на среща с Патрисия Каас след концерта на френската звезда у нас преди 4 години. Помня колко беше развълнувана, как си беше написала реч на френски и я беше научила наизуст. Помня и мощта и красотата на гласа й, докато пееше наживо на концерта си в Националната опера. На 7 юни излезе новият албум на Лили Иванова с 11 песни, осем от които нови и три - с нов аранжимент. Предстои й турне в 8 града от страната. Вдъхновява ме много. Сложих веднага неин концерт в програмата си за лятото.

3 След едно интересно интервю с Орхан Памук в новия брой на Esquire ми се дочете негова книга. В момента се наслаждавам на "Безмълвният дом" (ИК "Еднорог") - роман, според мен идеален с ромона на сладкодумието си за мързеливи летни следобеди. Увлекателен разказ, напредващ през очите на различните герои - три поколения от членовете на едно семейство, и в мислите на вдовица, обърнала гръб на ужасяващата я действителност заради страшен грях, легнал на сърцето й. Разказ за самотата, на която ни обрича отказът да разберем другите.

4 Вчера сутринта открих Филмовия подлез. Намира се между една от преките на ул. "Цар Иван Асен II" в София и Борисовата градина. Целият е изрисуван в кадри от български и световни кинозаглавия. Има и портрети на известни актьори. Приятен интересен градски пасаж. През него минавах в детските ми години по време на разходките с баба ми и дядо ми. Преди да го прекосим, често виждахме Георги Парцалев (живееше наблизо) със смеха, събран в дълбоките му трапчинки и щедро разпилян в бръчките около очите му. Била съм на пет, толкова го харесвах. В детския ми свят да виждам в реалността някой, който дават по телевизията, беше вълнуващо събитие. Дали тогава съм си пожелала да интервюирам хората, които виждам на екран и на сцена?

5 Тристан Ра е художник, който открих в едно приказно селце в Южна Франция на рождения ми ден. Селцето се казва Карла Байл и е в сърцето на Пиренеите. Построено е върху останките на стара крепост и заселено предимно с художници, артисти, скулптори. А Тристан с колоритния му външен вид и страстта на цветовете в картините му се оказа един от първите, открили галерия на това вълшебно място. Много любопитен, с много интересна история. Ще ви я разкажа скоро.

6 От няколко години насам благодарение на ИК "Кибеа" астрологът кабалист Гал Сасон (изготвял хороскопи за Ума Търман и други холивудски звезди) включва България в световните си обиколки. Изнася семинари, прави лични хороскопи. Беседите му винаги са много интересни с богата информация, разказана достъпно. Астропрогнозите му са професионално изработени карти на потенциала на предстоящото и възможностите, които можем да използваме, за да го реализираме. На 8 юли ще е отново в България и този път семинарите му ще бъдат на тема: "Архетипна астрология: Защо избираме своята зодия" и "Кои сме били: Изследване на минали животи чрез регресия". Очаквам с нетърпение.

7 В благодатния четвъртък, както би го нарекъл Стайнбек, на миналата седмица в "София Лайв клуб" беше пълно, но не препълнено, с ценители на хубав джаз. Беше задушевно като при среща на отдавнашни приятели. Една година след смъртта на великолепния джаз пианист, композитор и писател Васил Пармаков, Стоян Янкулов - Стунджи, Мирослав Иванов и Васил Спасов направиха прекрасна вечер в памет на приятеля си. Свириха негови творби и четоха откъси от книгата му, чиято премиера беше същата вечер. "Аз съм вашите обувки" е събрана благодарение на сина на Васко - Петър Пармаков, редактирана от Любен Дилов-син, с посвещение от Исхак Финци и издадена от Гери Турийска и "Пощенска кутия за приказки". Колаж от текстове с разпиляващ хумор в стил Данийл Хармс. На финала на сцената към великолепните музиканти се присъедини и виртуозният Иван Лечев. Благодаря за тази вечер!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР