Сали Ибрахим джуниър и магиите извън пътя

„Поглеждам в очите ти… В тях растат морски треви. Събирам ги. Варя отрова! Пия! И умирам. Умирам!...“ Сали Ибрахим

Ирина Иванова 26 June 2017

Снимка: личен архив

В новия филм на Николай Волев „Извън пътя“ напълно непознатата до този момент Сали Ибрахим джуниър играе една от главните роли. Сали е кръстена на баба си Сали Ибрахим – най-известната българска писателка и поетеса от ромски произход, автор на около десетина книги с поезия и проза. Всъщност великолепният стих „Поглеждам в очите ти… В тях растат морски треви. Събирам ги. Варя отрова! Пия! И умирам. Умирам!...“  е написан именно от нея.

Макар във филмографията на Волев да присъстват емблематични за българското кино творби като „Да обичаш на инат“, „Двойникът“ и „Маргарит и Маргарита“, той не е снимал филм от цели 15 години. Въпреки това поема риска и поверява важна роля в новия си филм на абсолютно начинаеща непрофесионална актриса, поставяйки я рамо до рамо с Деян Донков и Аня Пенчева. Волев обича подобни експерименти. През 1989 г. той снима 20-годишната и все още никому неизвестна Ирини Жамбонас в скандалния си филм „Маргарит и Маргарита“, а няколко години по-късно – в „Козият рог“ (1994), поверява ролята на Мария на непрофесионалната актриса Елена Петрова, тогава едва 18-годишна, за която това е първа роля в киното.

Режисьорът казва, че е избрал Сали Ибрахим, вслушвайки се в интуицията си, но самата Сали твърди, че това просто е една от многото магии, случили се около този филм.

Сали, чийто кръстник е самият Радой Ралин, буквално израства в читалище „Елит“ в Красна поляна, известно и като Център за ромска култура, което е основано от баба й. Непрекъснато я водят на разни събития – концерти, изложби, промоции на книги. Танцува от много малка – ориенталски танци и белиденс. За кастинга за „Извън пътя“ разбира от свой приятел. Тя и преди е участвала във филми и телевизионни предавания, но в малки роли, предимно като танцьорка. „Този кастинг също беше за епизодична роля на танцьорка и реших да се явя. Избраха ме, но после се оказа, че снимките ще бъдат в Банско, а аз имах ангажименти, които не можех да отложа, и се отказах. И тук започнаха магиите“ – разказва Сали.

Скоро след кастинга й се обажда Николай Волев и я пита дали може да прочете целия сценарий за един ден и на следващия да й направят пробни снимки директно за главната роля. Прочита сценария, правят й пробните снимки, още същия ден Волев й казва, че получава ролята, и само след една седмица започват снимките на филма. „В тази една седмица обаче ми промениха визията, косата и въобще всичко се случваше на много висока скорост“ – обяснява Сали, която винаги е мечтала за голяма роля във филм и е убедена, че Господ й е помогнал да осъществи мечтата си.

Магиите продължават и на снимачната площадка. „Когато имахме нужда от дъжд – валеше, когато ни трябваше слънце – грееше слънце. Дори когато по сценарий се появяваше дъга – имахме дъга. Господ беше с нас и ни помагаше през цялото време“ – спомня си Сали, според която дори самите места, където са снимали – Банско, Рила, Пирин и Родопите, са били магично красиви. „Иска ми се да живея някъде там“ – казва тя. 

следваща страница »
1 КОМЕНТАР
1
Кира
27 June 2017, 14:44

Сали Ибрахим... Джуниър! Просто разбиващо! Почти като Айше Фатме Джуниър или Асан Дафин Джуниър. Звучно и родно!!!

ТВОЯТ КОМЕНТАР