Сигнален шифър за... бенки

ABCDE за кожата не е таен код, а абревиатура, използвана в целия свят за разпознаване на добрите от лошите бенки. Попитахме д-р Иван Пеев как да познаем опасните образувания

д-р Иван Пеев 08 June 2017

Всеки човек има бенки. В голяма степен те отразяват неговата индивидуалност, а навремето дори били смятани за модерни. Много хора се опитват да се отърват от тях поради естетически причини, но за съжаление много от тези, които трябва да ги премахнат по медицински показания, не го правят.

Те са безобидни образувания по кожата, които съдържат различно количество пигмент (меланин). Няма ясна причина за тяхната поява, но като основен фактор се приемат излагането на слънце или ползването на солариум. Едни са светлокафяви, други – черни и търпят промени във времето, появяват се нови, други изчезват, трети се променят по форма и цвят. Тази динамика е най-активна през пубертета и бременността.

Не е нужно обаче всяка бенка, която се променя, да бъде премахвана. Глобално проучване показва, че 52% от хората никога не са преглеждали бенките си при дерматолог, а 73% не прилагат защитни продукти върху лицето си. Отговорността към здравето на кожата насърчава хората да се информират и да взимат превантивни мерки, като се прегледат и консултират с дерматолог.

Правилото ABCDE е универсален инструмент, разработен от топ дерматолози, с който може да се ориентирате дали една бенка заслужава спешно внимание.

А (Аsymmetry) Мислено разделете бенката наполовина и сравнете двете части: лява и дясна или горна и долна. При асиметрия тези половинки не си приличат.
B (Borders) Този признак е положителен, когато границите на бенката не са гладки или се размиват с околната кожа.
С (Color) Когато една бенка има повече от един цвят (единият край е по-тъмен от другия или има бели участъци), значи не е типична. Това е признак, който първи отбелязваме и е като сигнал за реакция.
D (Diameter) Големината на бенката не е най-важният показател дали е опасна, но такива, отговарящи на останалите признаци и по-големи от 6 мм задължително трябва да се изследват.
Е (Evolution) Когато забелязвате една бенка да се променя по форма, големина, цвят, да кърви или да се зачервява, потърсете специализирана помощ.

Въпреки общоприетото правило има много видове образувания по кожата, които приличат на бенки, като брадавици, лунички, старчески петна, фиброми и хемангипознаеоми. Масовата практика е да се търси консултация при големи и надигнати бенки, които са от години, и да се неглижират по-малките, плоски тъмни петънца, появили се наскоро. Понякога те са по-опасни. Неправилно е схващането, че меланом може да се развие само от бенка, която се променя. За съжаление в около 60% от случаите меланомът се развива като нова бенка на кожата. „Съветвам всяка бенка, която се е появила в по-късна възраст и нараства, да бъде консултирана с дерматолог“ – предупреждава д-р Иван Пеев, дерматолог и медицински управител на AestheLine.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР