Моите 7

Седем неща, които ме докоснаха през последните седем дни

eva.bg 04 June 2017

Снимка: Sofia in Details

В рубриката ни "Моите 7" ви представяме 7 неща, които са ни докоснали през последните 7 дни. Смешни или тъжни, сериозни или не съвсем, в работно време или на дивана вкъщи, това са нашите лего блокчета, с които строим живота си.

Кристина Симидчийска и "Нейните 7"

От дъждовното настроение на миналия уикенд се скрих в SoBAZAAR - вече традиционния базар на SOHO Sofia за талантливи автори и малки производители с безспорно стойностни продукти. Този път, под зеленото флагче на четвъртото му издание, бяха събрани 55 лейбъла творящи с грижа за тялото и душата – от мода и предмети за дома до книги, козметика и храна, разбира се. Истинската изненада за мен беше точно в последния сектор и носи очарователното име Cheese The Queen Cultured Tree Nut Cheese. Да, става дума за ядково сирене (знам какво ще кажете, и на мен ми прозвуча подозрително), приготвено ръчно от кашу, бадемово мляко и с чиста пробиотична закваска, а резултатът е абсолютно разкошен мек и плътен вкус. Създателките му го определят като “малка и вкусна хранителна революция под формата на гурме” и дори да изключим подробностите на етикета като био/веган/100% сурово/без лактоза, ГМО, глутен и соя, остава чистият вкус и за мен бе напълно достатъчен за да им пожелая: Long live the Queen!

В SoBAZAAR се запознах и с еспресо магьосниците от Drekka. В случай, че сте любители на кафето като мен, със сигурност трябва да тествате невероятната им селекция от специални кафета, чай и горещ шоколад – най-добре на място в новооткритото им местенце на ул. Уилям Гладстон 60. Ще научите не едно и две неща от бариста на Drekka Кирил, а още повече – чрез организираните от екипа “работилници” за различни начини на приготвяне на съвършеното кафе.

И още едно ново място за любителите на добрия вкус в София, което ме влюби първо с името си – Министерство на зеленчуците, а след това и с фриволния разказ за историята си, чието начало буквално ще цитирам: “Оказва се че от тъпите хаштагове – нашумяла, но и леко дразнеща тенденция, все пак понякога може да излезе и нещо сполучливо, че даже и готино. Такъв е случаят и с нашето Министерство на Зеленчуците, появило се като следствие от един такъв хаштаг. Заслуга разбира се имат и известно (или не) количество вино, както и ентусиазмът на няколко добре познати лица от района на ул. Екзарх Йосиф. Началото е просто - Ралица качи няколко килограма и реши да си направи псевдо “food diary” в Instagram - хелти храна и готини снимки. После и хрумна, че ще е по-яко да си има цял магазин, а защо не и Министерство…” Е, как да не ги харесаш.

Най-любимото ми кътче за авторски бижута и аксесоари в София – Sabai, имаше два чудесни повода за празнуване. Първо, Армавени Стоянова представи новата си изящна и ръчно изработена мини колекция бижута La Notte, вдъхновена от филма на Микеланджело Антониони "Нощта". "Щастлива и тъжна. Коя страна Нощта изважда на показ и коя избираме да остане скрита само за нас?”, питаше Арма в поканата си, а аз се питах може ли толкова алчно да искам цялата колекция само за себе си… Няколко дни по-късно, Sabai отпразнува четвъртия си рожден ден, припомняйки едно от значенията на името си – умението да се наслаждаваш от живота. Това е то Sabai: място, в което добрите и красиви идеи дишат дълбоко и спокойно.

Покрай вихъра от абитуриентски страсти последните седмици, популярният етикет “младите надежди” ми стана леко смешен. Сещам се за един цитат от “Алиса в Огледалния свят”: “Надеждата е смъртоносна инерция да запазиш старото”. Затова като глътка свеж въздух отбелязвам Fashion Forecast 2018 -дипломното модно ревю на студентите от магистърска програма „Мода и бизнес стратегии“ на Нов български университет, последвано от изложбата Style Forecast 2018 на дипломантите от първата по рода си магистърска програма “Стайлинг” (все още може да я видите във Vivacom Art Hall до края на днешния ден). Проектите им нямат нищо общо с понятията “инерция” и “старо”, и най-хубавото е че тук не говорим за “надежди”, а за добре свършена и смислена работа. Голямо браво за дипломантите и екипа им от преподаватели.

И като сме на модна вълна – от утре в Nu Boyana Film Studios стартира първото издание на Balkan Fashion Week, в чиято програма се редуват ревюта, лекции, уъркшопи с куп специални гости, откриване на “Музей на модата”, шоуруми и инсталации, както и конкурсната програма на модния филмов фестивал ASVOFF. Повече за неговата създателка Даян Перне може да научите от интервюто й в юнския брой на EVA. Както и за още един от звездните гости на BFW - Марк Хапел, директор костюми на New York City Ballet.

Всъщност, през изминалата седмица искрено се радвах на града, в който живея. Именно заради смелостта и упорството на хората, случващи красивите си идеи точно тук и въпреки всички несгоди на средата ни. Вярвам, че рискът им си струва вниманието ви, мечтите им заслужават да бъдат подкрепени, а броят им неминуемо ще се увеличава.

Пожелавам усмихнато им настроение и на вас. #sosofia

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР