Роза по панагюрски

Адриана Попова 02 June 2017

Снимка: Jonathan Vahsen

Последният ден на май. Още е рано, но край редовете с розови храсти обикаля 8-месечното куче Джони, което е дошло със стопаните си – многолюдна ромска фамилия берачи на рози. Въздухът е пропит с ухания, тук-там се усеща и напечена от слънцето мащерка, от зеленината на близките дървета се чува кукувица, по хълма отсреща овчици белеят, пасат и дрънкат с чанове – нещо като пасторално три в едно. Става ти патриотично и тъкмо наум си припяваш „хубава си, татковино, име сладко, земя рай“, бъркайки Вазов със Славейков, когато дочуваш: „Заповядайте, ако искате да берете, ще ви дадем чували“. Милата покана е от собственичката на розовия масив Веселина Ралчева от Панагюрище към дошлата за розобера група журналисти. Следват мълчание и разсеяност, само лекият ветрец шуми в наизвадените за интервюта микрофони. Отново закука и кукувицата, изглежда, тя вече беше пила кафе, за разлика от нас.

Собственичката на розовия масив Веселина Ралчева

Преди 15-ина години, малко след идването на новото хилядолетие, Веселина и съпругът й Николай се чудят какво да правят с реституираните им земи. Николай е бивш инспектор в пожарната, а Веселина е завършила Консерваторията, нейният дядо притежавал килимарска фабрика в Панагюрище. И двамата нямат нищо общо с розите, а и край Панагюрище, нищо че духом принадлежи към Розовата долина, отглеждането им замира още през Първата световна война заради ниски добиви. И все пак, като се замислили кой е продуктът, който се търси и без реклама, отговорът бил - българското розово масло. Решават и започват да садят храсти на дамасцена и малко алба. Днес имат около 80 дка, но продължават да разширяват градините си, помагат и на други семейства да направят свои. Имат и розоварна, първата в Панагюрище. Особеното на розите на Ралчеви е, че те са биосертифицирани, не са торени с изкуствени торове. Със съфинансиране от Европейския съюз (#investEU) Веселина и Николай купуват втора инсталация за дестилиране, обособяват линия за органични продукти и сега продукцията на малката им фирма за етерични масла „Ина ЕООД“ има гарантирано търсене от производителите на биокозметика във Франция, Германия, Швейцария. Оказва се, че розите made in Панагюрище не просто са добри, а са с един от най-хубавите аромати в страната със специфичната си медена нотка.

Ветрилото от продукти, в които се влага розово масло, постоянно се разтваря. В розоварната опитваме сладки, направени с брашно от джибрите, които остават след варенето на цветовете. Изсушените цветове се влагат в чайове, ароматизатори, декорации. В Розовата долина семействата по традиция варят сладко от рози, което действа добре на храносмилателната система. Капсули, съдържащи розови екстракти, са много популярни в Япония и Китай, защото ароматът, приет вътрешно, се излъчва през кожата (у нас могат да бъдат намерени капсули с марката „La vie en Rose”, разработката е на учени от БАН). Розовата вода на „Ина ЕООД“ е със съдържание 0,1% на розово масло, докато при повечето води на пазара то е от 0,3 до 0,11% (така е по БДС).

Близо 50 семейства от Панагюрище и околностите са започнали да отглеждат рози по примера на Ралчеви, самите те са помогнали на 6 ромски фамилии да си направят собствени градини. След близо век прекъсване розоберът се е завърнал по тези места.

Веселина и Николай имат 3 деца, големият им син предстои да се върне от следване в чужбина, за да работи за фамилната фирма. Освен рози семейството отглежда лавандула и дестилира лавандулово масло, произвежда също ръж, лимец, тикви, малини, биошипки, дава работа на много от местните роми. А както се видя – и на кучето Джони.

Към 10 сутринта след кратка почивка на сянка Джони и прилежащата му фамилия се отправят към следващия розов масив. Така ще е докъм 20 юни. Розоберът продължава близо месец – от средата на май до средата на юни. Ако пътувате към Пангюрище по това време, ще може да подишате специфичния розов въздух, който се носи над меките дипли на Средна гора, като и на суперприятния център на града с великолепни фонтани, цветни градини и приятни кафенета на открито. Специално за изискани дами е продукцията на дюнер „Лейди“... предполагам. И вече без предположения – Панагюрище е на някакви си 90 км от София и е страхотна цел за еднодневна екскурзия.

Знаете ли, че...

- 1 кг розово масло се получава от 3000-3500 кг розов цвят. В дестилерията на „Ина ЕООД“ се вадят 30-40 кг годишно в зависимост от реколтата. Миналата година е била слаба за розите, тази година реколтата е много добра.

- Розовото масло има благотворно влияние върху сърдечно-съдовата, дихателната, храносмилателната система, действа добре при проблеми с жлъчката и черния дроб, сваля нивото на холестерола и триглицеридите. Балансът между омега-3 и омега-6 мастни киселини го прави идеален за хидратиране и стягане на кожата. Предпазва я от увреждане и раздразнения. Помага в борбата с бръчките, участвайки в обновяването на клетъчните мембрани и регенерирането на кожата.

- Освен заради аромата му, розовото масло се използва в парфюмерията заради съдържащия се в него алкохол, който го прави натурален стабилизатор на парфюмните композиции.

- Розовата вода също се използва при стомашни проблеми, очни раздразнения, може да се влага в аромалампи. Тя е естествен антисептик и повлиява добре при акне. Чудесна е в ролята на тоник, защото хидратира, без да изсушава кожата.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР