Маринован бъз

Деликатес, който дава други измерения на храната

Мануела Панайотова 04 June 2017

Снимка: Мануела Панайотова

Бъзът е сред най-употребяваните билки в народната медицина, като се използват почти всичките му части. Деликатните му цветчета са събрани в съцветия, които приличат на бели пудриери обърнати към небето, а от тях се сипе копринен прах и опияняващ аромат.

Освен в билкарството цветовете имат широко приложение и в кулинарията - поднасят се пържени, от тях се прави сироп - еликсир, влагат се в десерти, а може и да се мариноват. Да, маринованият бъз е несравнимо дъхав овкусител - деликатес, който дава други измерения на храната.

Как го направих? Лесно е, няма мерки и специална техника - просто си събрах съцветия с пъпки, измих ги и напълних в буркани. Загрях ябълков оцет със захар (достатъчно количество, за да покрие пъпките) и когато започна да къкри, залях. Сложих капак, без да запечатвам и оставих на хладно и тъмно място.

Нетърпелива съм даго опитам с пресни печени картофи...

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР