Звездата й грее все по-ярко

Да говоря с оперната звезда Соня Йончева по телефона е много приятно. Гласът й е нежен, красив, мелодичен и топъл, а самата тя е непринуден и много светъл човек. Лека, спокойна и откровена. Чувах усмивката в гласа й

Лилия Илиева 07 June 2017

Снимка: Вирджиния Рекърдс

Соня Йончева ще изнесе концерт у нас на 18 юни в Зала 1 на НДК. С нея се познаваме от пролетта на 2015 г., когато я снимахме за майската корица на списание EVA – първата й корица за списание изобщо. Тогава славата й стремително набираше скорост след заглавието на Vogue: „Запознайте се със Соня Йончева – най-блестящата нова звезда“. Статията беше възторжен отглас на великолепното изпълнение на българското сопрано на сцената на Метрополитън в ролята на Мими от операта „Бохеми“. В тази роля Соня влезе, без да е репетирала с оркестър и на петата седмица, след като роди сина си Матео. Две години по-късно Соня Йончева доказа, че това не е било случайно: получи номинация за Грами за най-добър оперен запис с диска „Сватбата на Фигаро“, реализиран с Лондонския камерен оркестър. Това е първата номинация Грами за най-добър оперен запис на български изпълнител и тя ни кара да се чувстваме невероятно горди!

В момента Соня Йончева е в Ню Йорк. Върнала се е от репетиции на „Травиата“, която имахме възможност да гледаме на запис благодарение на програмата „Метрополитън Опера: на живо от Ню Йорк“. Още с появата си новият й албум „Хендел“ (издаден у нас от „Вирджиния рекърдс“) стартира начело в класациите Албум на седмицата на вестниците „Тайм“, „Сънди Таймс“, „Ню Йорк Таймс“.
В Ню Йорк се чувствам много добре – споделя Соня. – Мога да се разхождам навсякъде със сина ми. Хората са готини, добри. И е голямо забавление.

Значи Матео е с теб в момента? 

Да, синът ми е тук. И майка ми също. Тя ми помага с него, слава Богу. Той е на две години и половина. Вече започва да говори на български повече, отколкото на испански – смее се. – Много се чудим как да му помогнем да се ориентира между трите езика, които чува. Ние с мъжа ми говорим на френски помежду си, а Доминго говори испански. Странна ситуация, но смятам, че Матео ще проговори по-сериозно и на трите езика едновременно. И ще ни изненада всичките.

Това няма да е изненада, като се има предвид кои са родителите му.

Ха-ха-ха! Благодаря! Много е сладък в момента, много умно дете. За мен е много сладко да наблюдавам как едно малко човече, което сега прохожда в света, може да се изрази с пеене. Въпреки че на неговата възраст е нещо естествено. По-малко говори, повече пее – детски песнички. Много обича „Мила моя мамо“, „Зайченцето бяло“. Всичките ги знае. Или тананика някои класически мелодии, когато слушаме неща, дирижирани от баща му.

Имате ли възможност с мъжа ти (Соня Йончева е омъжена за венецуелския диригент Доминго Хиндоян) да синхронизирате програмите си и да се виждате?

Много е сложно. Той току-що завърши „Бохеми“ в Берлин и сега има нова продукция в Норвегия. От месец и половина сме абсолютно разделени. Нямаше как да се видим въобще дори един уикенд. Това е най-трудното в момента – да измислим как да се видим, къде и за колко време.

Телефонна любов се нарича това.

Ха-ха-ха, да! На детето по-трудно може да му обясним сега, защото е малък. Но първата думичка на Матео беше „папа“, сега казва и „тати“ на български. А с Доминго си казваме, че любовта е важна. И когато е силна, тя преодолява всичко. Засега се справяме добре.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР