Предчовекът: първо в Чирпан, после и на други места

25 May 2017

Някъде преди 7,2 милиона години. Предчовекът бай Спас седи в засушливата обстановка на тогавашната балкано-иранска зоогеографска провинция, и по-конкретно в местността Азмака край Чирпан, и недоумява. Недоумяването му е постоянното състояние, понеже бай Спас поначало няма много ум. Дето се казва, довчера е бил маймуна, но днеска вече е предчовек, а както се знае – предчовек, това звучи гордо. Обаче колко гордо да звучи, като бай Спас току-що е установил, че е изял последното ребро от последния мастодонт ананкус в околността. Това ананкусът е един такъв вкусен, мазничък предслон с големи бивни и още по-голям хобот, който естествено не мечтае да стане част от хранителната верига, на върха на която седи бай Спас, та затова трябва да бъде подмамен да тръгне по една пътека, да я наречем клинична, да иде до един овраг и да падне в него, а там вече въпросният предчовек с неговата преджена го чакат с примитивните си оръдия, за да му видят сметката. Преди тук беше пълно с вкусни ананкуси, мисли си бай Спас с малкия си ум, както и с тревопасни трагопортакси и друга ядивна фауна, но поради големия апетит на предхората и най-вече на съседа и предчовек бай Атанас, както и на засушаването, от биоразнообразието не остана нищо. Сега, бай Атанас също може да бъде подмамен да тръгне по клиничната пътека, макар че едва ли е толкова вкусен като ананкуса, но това е временно решение на продоволствената криза. Големият проблем пред бай Спас е засушаването. Ако по това време го имаше президента Тръмп, той нямаше да признае и засушаването, както не призна глобалното затопляне и току-виж засушаването подвило опашка и забягнало в някоя друга зоогеографска провинция, но де ги такива херои преди 7,2 милиона години?!

Поради липсата на дъжд глухарчетата, с която онази ми ти преджена стрина Спасовица се опитва да залъже глада и упорито нарича предястие, не приличат на нищо, и колкото и да разправят, че вегетарианството било полезно за предчовека, бай Спас тъгува с цялото си сърце за тлъстото мастодонтско.

Ето защо той се вдига, напуска Чирпанска околия и се отправя в посока към Ракитово, където според слуховете все още се намирали стада слонове. По-късно екип палеоархеолози ще открие край ракитовското село Дорково 500 изкопаеми останки от мастодонти и кой мислите ги изяде? Но дори и 500 слона са малко за апетита на предчовека и когато отново огладнява, бай Спас се замисля, доколкото може, разбира се. Замисля се той над горчивата участ да бъде предчовек точно в България. Какво е направила родината ми за мен, тюхка се наум бай Спас, понеже не владее още думите, а само известно количество ръмжащи и цъкащи звуци. Нищо не направила тя, ръмжи и цъка нашият предчовек, затова аз ще да взема да се изселя от Чирпанско към Македонско или още по-добре към Гръцко. Ще взема да стана аз един грекопитек.

Речено-сторено. И ето ти го – археолозите откриват бай Спас в Гърция вече преименуван на грекопитек. Обаче пък Гърция тя нали от криза в криза, и там спират да раздават мастодонти на населението и дори едни външни сили от други зоогеографски провинции вземат, че обвинят бай Спас и грекоподобните му, че били изяли повече мастодонти, отколкото могат да си позволят, така че предчовекът грекопитек се вдига – и хайде чак в Чад, където се прекръства на сахелантроп, за да не го открият кредиторите му от Гърция. И който ние имахме за най-стария предчовек на света.

Но сега вече истината възтържествува и цял свят ще знае, че най-примитивният човек си е чисто българин! И стига вече са го наричали грекопитек, той си е българопитек. Доказателство: сложете му един анцуНг, един потник му сложете и го пуснете с някоя мощна кола на Околовръстното, веднага ще се слее с обстановката. А ако някой не е съгласен с него, има си клинична пътека за несъгласни. Още отпреди 7,2 милиона години са я измислили...

 

ВИЖ КОМЕНТАРИ
ТВОЯТ КОМЕНТАР