Колин Фарел: момчето порасна

Ирландецът и Никол Кидман са звездите в най-сензационния филм на фестивала в Кан - "The Killing of a Sacred Deer"

Нели Карагьозова, специално за EVA от Кан 23 May 2017

Никол Кидман и Колин Фарел на червения килим в Кан

Снимка: getty images/guliver

2017 се очертава като годината на горещия ирландец Колин Фарел, съблазнителят на Холивуд през последните 12 години. Почитателките му тук са окупирали Кроазет и го очакват да пристигне за пресконференцията на "The Killing of a Sacred Deer". Аз, разбира се, не правя изключение. Пристигат режисьорът на филма Йоргос Лантимос, Никол Кидман, идват и останалите актьори в главните роли, но Фарел го няма… Фенките му са разочаровани. Негови снимки, приготвени за автограф, заливат булеварда.

Аз лично много добре разбирам вълнението на почитателките му. Още не мога да забравя как чаках асансьора в Hotel de Russie в Рим през 2008 по време на тамошния кинофестивал, когато Фарел мина през лобито заедно с асистентката си и неволно станах свидетел на разговора им. Толкова харизматичен! Джейк Джиленхол и Робърт Патинсън ще ме прощават. Тогава обаче, за разлика от сега, Фарел беше лошото момче на Холивуд, прототипът мъж, когото всяка уважаваща себе си жена трябва да избягва през съзнателния си живот, ако иска да й е мирна главата. Говореше пред журналисти открито за забранени по принцип за звездите теми като порното, многобройните си завоевания и сексуалните си навици. Беше страхотно, но на такива неща днес медиите много рядко се наслаждават. Сега обаче сме 2017, актуалните теми, които подобават на звездите, са анти Тръмп изказванията, глобалното затопляне и сигурността в нашия нестабилен свят... И Фарел също порасна, да е жив и здрав, на 31 май ще навърши 41.

В крайна сметка, изтръпнали от очакване, доживяваме заветния момент: по червения килим минават създателите и актьорите във филма. Първа, разбира се, е дивата Никол Кидман, абсолютната кралица на фестивала в Кан с участието си в цели 4 филма, два от които са в конкурсната програма. Само преди 24 часа Кидман мина по най-известните стълби в света, за да представи другия си филм "How to Talk to Girls at Parties".

Никол Кидман и Кийт Ърбан

До нея неотлъчно е съпругът й Кийт Ърбан: двамата демонстрират такава близост за радост на фотографите, че неволно ни връщат към отминалата идилия на Анджелина Джоли и Брад Пит. Целуват се. Кидман го играе а ла Грейс Кели: финес и стил плюс търпелив съпруг, докато жената събира овациите. На горкия Кийт Ърбан никак не му е лесно: почти цяла година буквално “делеше” съпругата си с Фарел, тъй като те снимаха заедно два филма, при това със сериозен сексуален привкус. Музикантът търпеливо изслуша преди месец как благоверната му обясняваше подробно как точно с Фарел са снимали любовна сцена, в която тя трябвало да го насапуниса. Последното предстои да видим в другия им филм: Beguiled на София Копола, утре вечер в Кан.

Малко след Кидман и Ърбан най-накрая от лимузината слиза Фарел. Леко е скован, но изглежда блестящо в смокинг. Усмихва се и раздава 4-5 автографа на крещящата тълпа. Някак забързано се отправя към стълбите, където вече го чака Кидман. “А, ето го и Фарел!”, възкликва Никол, докато дава телевизионно интервю и се обръща към него. В скандалния филм на Лантимос Фарел и Кидман играят съпрузи. Филмът е психологически трилър-хорър, в графата на онова авторско тежко кино, което трябва да гледате само ако сте в подходящо настроение. Иначе не е за препоръчване, без да се правя на кинокритик. Работата е там, че екранният дует е блестящ: според вездесъщите в Кан издания Variety и the Hollywood reporter Фарел и Кидман са на ниво “Оскар”, като създават образи с многопластова изразност. Неслучайно филмът е сред трите най-спрягани за Златната палма – голямото отличие на феста в Кан. Основният му конкурент е "Happy End" на любимеца на френската Ривиера, австрийския режисьор Майкъл Ханеке.

Кидман искрено споделя на пресконференцията, че "The Killing of a Sacred Deer" не е филм, който би показала на децата си. Какво съвпадение, и аз също! Но някак си съм й благодарна, защото е автентична и неподправена. Прожекцията за медиите предизвиква фурор, както се и очаква тук: половината от публиката ръкопляска бурно, другата половинабуквално освирква филма. Отдавна не съм виждала такива бурни реакции сред продуценти и журналисти. Но в неделя ще разберем какво мисли журито, начело с великия Педро Алмодовар, който в Кан е пъстър като папагал, Появява се със спортни аутфити на фотосесиите и флиртува с пресата, създавайки илюзорното, но толкова приятно усещане, че е като нас.

Никол Кидман и Колин Фарел

И така, Кидман и Фарел вече са изкачили червените стълби. След гала прожекцията на филма се отправят към емблематичния Ники Бийч, където е официалното парти за лентата. Фарел не близва алкохол и на всички ни става ясно, че от години е трезвеник. Господи, йогата му се отразява дяволски добре! Напоследък се занимава сериозно точно с тази практика и като го гледам, си повтарям, че трябва да започна и аз поне три пъти седмично. Постепенно възвръща усмивката си на сваляч, но и ревниво пази имиджа си на ерген, който се е посветил на двамата си сина и който рядко се изкушава да кривне от правия път. Кидман и той са настанени във феноменалния Отел дю Кап Идън Рок в Антиб. Така че остава само да си помечтаеш да го видим и този път гол до кръста по Кроазет, докато прави сутрешния си джогинг. Фарел е любимец и на уникалните Долче и Габана, които го обличат през последните три години, и на които е рекламно лице. През 2015 той събра погледите на всички на Лазурния бряг, облечен с техен сив костюм. С какво ли ще се появи на фотосесията за следващия филм, "The Beguiled", в който участва, предстои да разберем утре. Както казват французите: tres jolie!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР