Къдрави профитероли

Мануела Панайотова 21 May 2017

Снимка: Мануела Панайотова

Май е в стихията си - свеж, цветен, еуфоричен. Тънък вятър роши морето, носи аромат на билки и цветя и ту притихва, ту хуква да се гони с глъчката на среднощни компании.

Този месец е богат на празници затова ви предлагам рецепта за профитероли с маслен топинг - изтънчен сладкиш за хубави моменти, за настроение, за финес и красота. Профитероли са изящни и въздушни черупки от парено тесто, а с маслена заливка стават още по-ювелирни и хрупкави. Може да се поднесат пълнени с крем, бита сметана и плодове или със сладолед.

За маслен топинг използвах 40 г масло, 50 г брашно, 50 г захар, щипка сол.

За профитероли - 125 мл вода, 125 мл мляко, 100 г масло, 160 г брашно, 1ч. лъжичка захар, 4-5 яйца, щипка сол.

Как ги направих: Първо приготвих топинга като смесих всички съставки и оформих на топка. Разточих я до около 3 мм. дебелина между два листа хартия и прибрах във фризер (така тестото може да се съхранява до 3 месеца).

Парено тесто за профитероли - в тенджера смесих вода, мляко, захар и сол. Загрях на умерен огън, докато маслото се стопи и сместа заври. Изсипах брашното и започнах да бъркам, докато тестото започна да се отделя от стените, заприлича на гъста, гладка паста и образува топка. Прехвърлих в купа и оставих леко да се охлади. Започнах да добавям яйцата едно по едно, като след всяко добавяне разбърквах, докато яйцето се поеме и сместа стане еднородна. Продължих да добавям яйца, докато сместа стана сатенено гладка и лъскава, не е прекалено гъста и не се разтича (броят на яйцата зависи от размера им и от това колко ще поеме тестото). Прехвърлих в пош и шприцовах кръгове с диаметър около 3 см. Изкарах топинга от фризера, изчаках леко да се отпусне и с малка чашка изрязах кръгчета със същия диаметър. Поставих по едно кръгче върху пареното тесто и леко притиснах. Изпекох в предварително загрята на 200 С фурна за около 25 минути.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР