Този луд, луд сър Брансън

18 May 2017

Снимка: getty images/guliver

Сър Ричард Брансън скоро ще бъде в София, за да изнесе лекция в зала 1 на НДК, която трябва да окуражи предприемчивите хора у нас. Като една от иконите на съвременното предприемачество 66-годишният британец определено има какво да каже по темата – основател е на конгломерата „Върджин груп”, в който влизат над 400 компании, включително звукозаписната „Върджин рекърдс”, телекомуникационната „Върджин мобайл” и авиокомпанията „Върджин Атлантик”. За неговите марки работят над 60 хил. души в 50 страни, а приходите на групата за 2012 година са близо 24 млрд. долара.

Билетите за 19 май са от 180 до 500 лв., като в специално видеообръщение към българската си публика сър Ричард подчертава, че 100% от приходите от публичните му лекции отиват за благотворителност.

Брансън е известен още и с многобройните си полети с балон, с които поставя рекорди за най-бързо прекосяване на Атлантическия и Тихия океан. Едно от последните му начинания е компанията „Върджин галактик“, която срещу сравнително достъпни суми от около 200 000 долара предлага космически пътешествия.

В книгата си „Методът Virgin”, която излезе в навечерието на гостуването му у нас, издадена от AMG, сър Ричард споделя принципите си, които са го направили успешен предприемач, сред които са забавлението, страстта и изкуството да слушаш. Той е израснал с особените възпитателни принципи на родителите си, които са го поощрявали да търси различните решения на житейските предизвикателства, дори да греши, да бъде самостоятелен и не са му попречили, когато на 16 решил да напусне училище. В книгата е публикувано писмото на майка му Ив, което подсказва донякъде как се отглеждат необикновени личности.

Скъпи Рики,

Щом наистина ще ми позволиш няколко думи в следващата си книга, ще кажа следното:

Забелязахме, че в теб има нещо специално в мига, в който проговори. Но доста преди това, още когато се учеше да правиш първите си крачки, осъзнахме, че няма да скучаем с теб: беше съвсем малък, а вече си личеше, че си човек, който обича да прави нещата по свой си начин.

И за да бъде всичко още по-интересно, докато растеше, постоянно ни сюрпризираше с разни налудничави планове, за които беше убеден, че ще променят света, ще донесат много пари или и двете заедно! В някои от случаите казвахме: „Не бъди глупав, Рики! Това няма как да стане". Ала повечето пъти с баща ти избирахме да те оставим да се поучиш от грешките си, затова ти позволихме да започнеш бизнеса с коледните дръвчета, с отглеждането на птици и с всички други странни и забележителни начинания, които ти хрумваха. По един или друг начин всички, без изключение завършиха катастрофално, а ние събирахме останките - буквално и преносно, но продължавахме да те подкрепяме с надеждата, че някой ден уроците, които научаваш, ще ти помогнат в живота.

И наистина стана точно така. След несигурното начало и след като ти и Virgin постигнахте солиден успех, с баща ти често се питахме какво би се случило, ако бяхме по-властни или, както повечето хора биха казали — „по-добри" родители. Какво щеше да стане, ако ти бяхме забранили да поемаш толкова много глупави рискове и вместо да те оставим да напуснеш училище на шестнайсет, бяхме настоявали да си седнеш на задника и да завършиш образованието си? Също като директора на Stowe, който тогава предрече, че на 21 ще си или милионер, или в затвора, ние с баща ти имахме сериозни опасения относно бъдещето ти.

Както стана ясно, излишно е било да се тревожим. Оказа се, че твърдоглавото ни малко момче, решено да постигне каквото си е наумило, постепенно преодоля трудностите и стана стабилен предприемач. Ако го бяхме осъзнали още тогава, щяхме да си спестим много безсънни нощи!

С обич, мама

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР