Юли Тонкин: Поставяйте си предизвикателства, за да ви обича животът!

Хора от София, Стара Загора, Варна, Бургас и други градове от страната се събират в Интер Експо център. Овладяват умението да говорят пред публика, без да се притесняват, както и да излагат идеите си във видеоформат. Това е двудневният уъркшоп „Животът е сцена“ на Юли Тонкин, мотивационен треньор

Елка Влаховска 26 May 2017

Юли е изключително заразителен с енергията си – думи, жестове, движение по сцената, тембър на гласа, остроумни закачки – приковава вниманието на аудиторията и създава подходящата атмосфера, така че всеки да надвие притесненията си и да излезе на сцената. Предизвикателствата са различни, но в основата е импровизацията: да измислиш и разкажеш история пред всички. Няма състезание чий разказ е по-интересен или кой се справя по-добре от другите като актьор. Всичко се случва в среда, която подкрепя усилията. Ако трябва да определя усещанията, които изпитвам, те са радост от общуването, съпричастие, желание за игра и удоволствието от нея, като в детските дни. След това много приятно, но и изискващо преодоляването на много вътрешни задръжки преживяване, се замислям: каква съм аз, как общувам с хората, как живея. Дипломиран фармацевт и бивш професионален покер играч, Юли Тонкин нашумя и с най-мащабните събития за личностно развитие у нас, които наподобяват въодушевяващ концерт и мотивират хората за промяна. Как приложната психология може да се превърне в успешен бизнес модел?

Юли, защо наричаш най-голямото събитие, което организираш, Несеминар? 

Една част от българите са свикнали, като чуят думата семинар, да мислят, че ще е нещо скучно, а друга част го свързват или с мрежов маркетинг, или с пирамида, свързана с измами. Несеминарът всъщност е изживяване и хората, които присъстват, могат го потвърдят. Човек трябва да бъде разтърсен емоционално, за да предприеме действия. Използваме за това музика, светлини, буквално прилича на рок концерт.

Не може ли да се получи такова разтърсване, ако човек отиде на екстремно приключение или на концерт на любима група?

Когато се въздейства само емоционално, без да има план или структура зад това, преживяването е просто един хубав ден. Емоцията е входната врата на Несеминара, но зад нея се крие цялостна стратегия. След това някои хора отказват цигарите, други спират да злоупотребяват с алкохол, трети започват да спестяват, четвърти – да отделят повече време на децата си. Идеята е всеки да бъде разтърсен за нещо, което истински иска да промени в живота си.

Какво направи за година и половина, откакто се занимаваш с личностно развитие?

Направих два платени Несеминара – първия с 1400, а втория с 2500 души, и турне из България. Изготвих 49-дневна програма за ново начало и написах книга с тактики за мотивация и успех. Участвам и в благотворителни каузи – говорих по университети и училища из страната и на хора с диагноза множествена склероза.

Колко хора консултира лично през това време?

Над 140, а в момента през ден имам фирмени обучения. Хората ме търсят за мотивация, за сплотяване на екип, лидерство, продажби. За два месеца напред графикът ми е плътен.

Какви хора те търсят?

Един идва, за да разбере как да влезе във форма, как да се храни и да тренира, друг – защото иска да вдигне бизнеса си на друго ниво. Имам привилегията да работя с много успешни хора във всяка сфера, защото те винаги се учат и търсят различни подходи, а това е моята специалност.

Ти можеш ли да даваш съвети за толкова различни желания?

Това, което правя, е да видя къде са слабите и силните места на човека. Имам опит, 10 години съм бил професионален покер играч и освен това съм обучавал много хора как да подобрят мисленето си и да бъдат по-стабилни и уверени, за да изкарат повече пари, защото покерът е 90% психология и 10% математика. Имам над 3 500 000 изиграни ръце, което е общо взето пет живота на други професионални покер играчи. Основното там е да откриеш какво спира човека да отиде на следващо ниво. Истината е, че за да отидем на по-висше ниво, да бъдем по-добрата версия на себе си, колкото и грубо да звучи – трябва да убием старата версия.

Как си го представяш?

Много е ценно човек да визуализира какво трябва да постигне. Аз си представям, че старата ми версия изгаря. Когато гори, боли. Това се случва, когато тренираме тялото или когато трябва да изоставим връзки с хора, които ни дърпат назад. Чувстваме се така, сякаш ги предаваме, но това е всъщност изгаряне на старата ни версия.

Занимавал ли си се с източна философия или бойни изкуства?

Тренирал съм девет години вин чун всеки ден, което вървеше заедно с покера и с обучението ми в Медицинската академия. Много странна комбинация.

Защо „изгори“ тази комбинация?

Исках да бъда по-успешен и повече от това, което бях. Спрях да играя покер, когато бях на върха в кариерата си. Играех доста високи нива и винаги съм уважавал хората, които се отказват на върха – те не го правят, защото е станало трудно или се е появила конкуренция, а по-често защото намират нещо ново, което им е по-интересно.

Как започна твоето ново начало?

В покера обичах да уча хората. Все още ми пишат за първите учебни покер видеа, които съм направил преди 10-12 години. Аз правя само две неща – развивам се (изключително много обичам да правя това) и споделям какво съм постигнал – и успехите, и грешките си.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР