Новите типове сексуалност

В Бангладеш и Пакистан, в Нова Зеландия, Австралия и Индия вече са въвели трето квадратче в графата пол – неутрален. Има го и в Австрия.

Ваня Шекерова 04 May 2017

Певицата Майли Сайръс в интервю за американското списание Variety обяви, че е пансексуална. Хората с такава сексуална ориентация са привлечени от мъже, жени, травестити, транссексуални мъже, транссексуални жени, различни интерсекс вариации. „През целия си живот не осъзнавах собствената си сексуалност и пол. Винаги съм ненавиждала определението „бисексуален“, защото ме поставя в рамка. Не възприемам хората като момчета или момичета. Първата ми връзка беше с момиче. А съм израснала в религиозна общност и семейство, което почита Бог“. Звездата разказа още, че наскоро е посетила ЛГБТ (съкращение от лесбийки, гейове, бисексуални, трансджендър) център в Лос Анджелис и това й помогнало да дефинира своята сексуалност.

Пансексуалността се оказва само една от многото сексуални и романтични ориентации, които съществуват отвъд най-масово известните и дискутирани сексуални ориентации, като хетеросексуален, хомосексуален и бисексуален, пише в. „Хъфингтън поуст“. Някои хора може и да не знаят, че човек може да има както сексуална, така и романтична ориентация, твърди изданието. Мнозина се чувстват нещастни, докато не намерят отговора за своя случай. Тези, които не могат да включат себе си в някоя от традиционните категории, търсят и намират все повече съмишленици в социалните мрежи. Ето още 11 типа сексуална и романтична ориентация, които получават все по-голямо внимание в медиите, но все още рядко са на фокус в популярната култура.

Асексуален Асексуален означава „който не изпитва сексуално привличане“. Според сайта Asexuality.org тези хора могат да намират другите за естетически привлекателни, но да не изпитват сексуално привличане към тях. Някои изпитват желание да показват нежност към някого, но без секс. За разлика от живота без партньор, който е личен избор, асексуалността е липса на сексуално влечение. Асексуалните хора имат същите емоционални нужди като всеки друг и са по същия начин напълно способни да имат интимна връзка, пише на сайта Asexuality.org, който е най-голямата интернет платформа на това общество.

Аромантичен Аромантикът е човек, който изпитва нищожно или нулево романтично привличане към другите. Според специалисти аромантиците никога не изпитват емоция към своя партньор, техният интерес е изключително от сексуален характер. На тези хора не им липсват емоционални връзки, но те не изпитват нужда да ги развият в любовна връзка. Може да имат нужда от съчувствие като романтичните типове, но тези нужди са чисто платонични.

Грейсексуален Мъж, който определя себе си като грейсексуален, обяснява, че терминът означава магическо място между асексуалния и някой с нормална сексуалност. Други пък го определят като нещо много по-флуидно между сексуалността и асексуалността. Идентифициращите се като грейсексуални може едновременно с това да се определят като гей или хетеросексуални. Те са хора на настроенията, способни да изпитват сексуално влечение само при определени обстоятелства или към определен тип личност.

Демисексуален Човек, който се идентифицира като демисексуален, изпитва сексуално влечение само тогава, когато чувства силна емоционална връзка с обекта на любовта си. При това създалата се връзка не е задължително да е романтична.

Демиромантик Демиромантикът чувства платонически романтичен интерес само към човек, с когото вече е създал силна емоционална връзка.

Литромантик Човек, който изпитва романтична любов, но не иска другият да отговори на чувствата му. Според сайта Аsexuality.org литромантиците може да приемат, но може и да не приемат романтична връзка.

Пансексуален Това е човек, който се влюбва във всички полове. Може да бъде привлечен сексуално и емоционално от жени, мъже, транс- и интерсексуални. Ако бисексуалните имат влечение както към жени, така и към мъже, то пансексуалните са „полово слепи“ както по отношение на партньора си, така и към собствената си полова принадлежност.

Полисексуален Както и пансексуалния, полисексуалният изпитва привличане към представители на повече от един пол. Той обаче е по-избирателен. Например може да не е в състояние да изпитва нежни чувства към грейсексуалните, но да отговаря с взаимност на транссексуалните.

Панромантик Това е човек, който изпитва романтично, но не и сексуално влечение към всички независимо от техния пол. Това може да са също грейсексуални или транссексуални. Връзката им обаче е само платонична.

Сколиосексуален Сколиосексуалните изпитват влечение единствено към транссексуални. Според сайта Genderqueerid.com сколиосексуалните не се вълнуват от определен вид външни полови белези.

Куиърплатоник Куиърплатоничните връзки не са любовни по природа, но включват много близки емоционални взаимоотношения. Те обикновено са по-дълбоки и наситени от това, което традиционно се счита за приятелство. „Тиквичка“ е името на партньора от куиърплатоничната връзка.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР