Какви жени, майко мила!

Адриана Попова 03 May 2017

Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова въпреки тежките си фамилии са леки за общуване млади дами, които стоят зад сайта MaikoMila.bg, зад едноименната фейсбук страница с 43 000 почитатели, зад общо 4 деца – три са на Елисавета, едно на Крисимира, а вече и зад сборника „Да оцелееш като родител“ (ИК „Сиела“). Част от текстовете са хумористични – запазена марка на тандема, но някои са по сериозни теми като ваксини, вегетарианство, осиновяване и продажба на бебета, отглеждане на деца с увреждания.

Красимира и Елисавета имат и влог – за съжаление не от вида, който човек си открива в десека. Кратките им видеа на тема „Как мъж да ни заведе на Малдиви“, „Как да сме истинска майка на -15 градуса“, „Майко мила пленява робот, угоява го със солети“ поразяват дори уравновесени хора, карайки ги да цвилят от смях и да ръкомахат възбудено – действия, срамни за всеки що-годе възпитан човек. Двете се изявяват и като първи дами, обръщайки се към нацията по повод национални празници и нови години.

Елисавета би трябвало добре да осъзнава последствията от разсмиващата си дейност, защото е завършила право. Във фейсбук тя действа с псевдонима Letiashtata Kozzila Erato, а лудата й глава е пострадвала в протестите пред парламента през 2013 г. Въпреки всичко сега е копирайтър в агенция „Нобел Графикс“. Красимира само привидно изглежда уравновесена, може би защото е завършила организационна психология в СУ. Работила е в онлайн медии, била е редактор в Dnevnik.bg и главен редактор на Dnes.bg. В момента е фрийлансър.

Преди да се спрат на името „Майко мила“, двете са имали по-нецензурни идеи около думата майка, но са решили, че ще привлекат неправилната публика.

Кога казвате „Майко мила!“?

Красимира: Като видя отворен прозорец и детето е близо до него. След раждането параноите и страховете ми рязко се увеличиха.
Елисавета: Моята фобия, че всеки момент някой ще падне през прозореца, е от по-дълго, от 13 г. Голямата ми дъщеря се е научила и когато иска да погледне през прозореца, бавно се приближава към него и гледайки към мен, ми казва – сега аз внимателно ще погледна през прозореца, беез да се навеждам, нали мооже? Красимира (детето й е съвсем малко – на 2 г., б.а.) ще види – с времето ще дойде страхът от пресичане на улицата, идване на кола отляво, отдясно. Като се возим по магистралата и детето е отзад, в главата ми вървят всякакви филми какво може да стане. На морето филмът е как децата се давят и/или потъват в подвижни пясъци.
К.: Аз имам и слухови халюцинации, като седна в хола и детето е заспало, на всяка седма минута ставам, защото чувам ужасяващи писъци оттам. То не пищи, разбира се, спи си.
Е.: 95% от майките според мен са губили децата си поне за 5 минути. В тълпа, в парк. Това изживяване не може да се сравни нито със скок с парашут, нито с возене в изтребител. След него 3 дена си труп. Препоръчвам го на любителите на адреналина, да се разнообразят.

Вие какви майки сте?

К.: Не сме майки лъвици и тигрици. Аз лично съм майка лалугер, всичко, което майката лъвица и орлица не е.

За какво става дума в книгата ви?

К.: В нея има разкази, най-доброто от публикуваното на сайта до момента, плюс 15 нови истории. Имаме и сериозни теми, писани от експерти лекари за ваксини, хранене на деца вегетарианци.
Е.: По тези спорни въпроси сме търсили най-мирното и цивилизовано мнение, което не принизява никоя гледна точка и „жали“ всички страни. Без истерия, назидание, обиди. Поканихме един прекрасен човек, д-р Бояна Петкова, тя е обяснила по възможно най-милия, професионалния и добрия начин спорните теми. Текстът за децата вегетарианци е много балансиран, д-р Петкова разяснява как може да се отгледа здраво дете вегетарианец.

А вашите позиции по въпроса какви са?

К.: Какво да ви кажа, нашето семейство е силно месоядно и детето прояде кюфтета на 10 месеца.

А за ваксините?

Е.: С Красимира нямаме спор – всичките ни деца са ваксинирани.

Сутрин как се будите – като жени или като майки?

К.: Е, като майки. Не се будим в сатенени нощници, но аз и никога не съм имала сатенена нощница. Спя с тениски. Майката е още една социална роля на личността, не човека жена. Тук схващането е, че когато жената роди дете, трябва да забрави за себе си и да се постави не на второ, а на осмо място. Искаме да работим за това, жените да знаят колко важно е психичното им здраве и това да бъде разбирано и от близките им, и от приятелите им. Да знаят, че когато жената вкъщи е щастлива и уверена, и се е наспала и е спокойна, това се отразява на спокойствието на цялото семейство.
Е.: Чувството за вътрешна свобода ще ти позволи да бъдеш това, което наистина си. Може да си родена за това, да имаш 5 деца и цял живот да прекараш щастлива в гледането им. Друга жена е щастлива да работи, да има едно дете или да няма дете. Основният проблем е, че когато нямаме вътрешна свобода, започваме да се оглеждаме в живота на другите хора и да ги съдим. Ако има жена, която работи повече от нас и гледа детето си по-малко, сме готови да я захапем и осъдим. Много жени, които са се посветили на работата си, хапят майките, които стоят вкъщи, защото не чувстват удовлетворение.

Кога ще се срещнете с другата първа дама, Мелания Тръмп?

К.: Ух, тя има сатенена нощница, да знаеш.
Е.: Аз нямам желание да се срещам с по-млади, по-красиви и по-високи от мен жени. И притежаващи не само сатенени нощници...
К.: А въобще нощници.
Е.: Тя притежава доста повече неща. Най-малкото има препариран тигър, който синът й язди. Не знам дали ти имаш препариран тигър Красимира, не, нямаш.
К.: Моят син язди живата ми котка.
Е.: Така че с презрение ще отхвърлим поканата за среща, която тя със сигурност ще ни отправи.
К.: Също така за разлика от нея ние сме open air първи дами. Държавата е нашият офис, Република България.

Какво най-много ви тежи като първи дами?

К. Липсата на време.
Е. Просто ти идва малко повече, когато имаш 3 деца, ходиш на работа и участваш в проекта „Майко мила“ активно, защото ако не участваш, Красимира ще се обеси. Аз не искам тя да умира, така че времето е нещо, което ме притиска зверски.

Останете тогава здрави и най-вече живи.

К. Това е много важно, защото е тъпо да си здрав и умрял.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР