Хлебни раковини

Казват, че малкото е повече и Йоркширският пудинг го доказва

Мануела Панайотова 30 April 2017

Снимка: Мануела Панайотова

Казват, че малкото е повече и Йоркширският пудинг го доказва - семпли съставки, лесно приготвяне, отличен вкус и широко приложение.

При печене пудингите, подобни на раковини, добиват изненадващо голям обем, но всъщност са леки, въздушни и кухи. Поднасят се топли, обикновено с прясно изпечено месо, но може да бъдат използвани като предястие, с пълнеж по избор или като десерт - поръсени с пудра захар, пълнени с крем или сладко. Предстоящият Гергьовден е чудесен повод да добавите към празничната трапеза тези изненадващи, хрупкави и красиви раковини.

Използвах 240 мл мляко, 3 яйца, 125 г брашно, 1 ч. лъжичка сол, черен пипер на вкус.

Как ги направих: Леко разбих яйцата, добавих мляко, пресято брашно, сол, пипер. Сместа става гладка и гъвкава. За да се получи този впечатляващ обем най-добре е тестото да почива няколко часа, затова го приготвям вечер, прибирам в хладилник и пека на другия ден. Използвах метални чашки за крем карамел (стават и във форми за мъфини, но губят част от ръста си) - налях около един пръст мазнина във всяка чашка, сложих ги във фурната и включих на 190 С. Междувременно преместих тестото в кана, за удобство при наливането. Когато фурната достигна зададената температура, извадих тавата с горещите чаши и ги запълних до половината с тесто. Поставих тавата на най - ниското ниво във фурната и пекох около 30-35 минути, без да отварям вратата. Изключих фурната и ги оставих още 2-3 минути преди да ги извадя.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР