Романтичният Брюж

Няма да забравя филма „В Брюж“ с Колин Фарел не само заради увлекателния сюжет и добрата актьорска игра, но и заради уникалния фон, на който се случваше всичко

Любомир Василев 25 април 2017

Малките калдъръмени улички, цветните средновековни къщи, църквите с високи камбанарии по средата на живописни слънчеви площади с препълнени кафенета и лодките, плаващи по разсичащите града канали – всичко това много напомня за Венеция и Амстердам. Но е в по-малък и приказен мащаб като в декор за куклен театър. И макар че във филма „В Брюж“ с Колин Фарел главният герой не един път казва, че Брюж е най-скучното място на света, желанието да го видя бе толкова силно, че веднага заминах.

Намиращото се точно на 100 км от белгийската столица средновековно градче е всичко, което човек би могъл да желае за романтичен уикенд. Красивата средновековна фламандска архитектура, която харесвам много, уютните малки хотели, Мишлен-звездните ресторанти, а също така и по-обикновените места, сервиращи традиционните белгийски миди в големи тенджери (по един килограм на човек), живата местна бира и шоколадовите трюфели за десерт те правят участник в сюжет, с който ти е трудно да се разделиш.

De Halve Maan

В музея Грунинге, който съм сигурен, че ще посетите, наред с творбите на Ханс Мемлинг, посветил цялото си творчество на Брюж, ще видите и Йеронимус Бош, и Ян ван Ейк. Другото нещо, на което трябва да погледнете сериозно, е бирата. От стотиците белгийски бири, които се продават тук, няма по-местна от тази в De Halve Maan – единствената пивоварна в центъра на Брюж, в която храната и бирата се сервират в стаята за ферментация или ако имате късмет с по-хубаво време – в двора на пивоварната. Тук трябва да се опита естествено ферментиралата бира Brugse Zot с 9 алкохолни градуса, подходящо наречена Силния Хенри (Straffe Hendrik).

De Republiek е друг емблематичен бар в града. Привлекателен е с дългия списък от бири, но в него можете да похапнете не лошо и ако сте попаднали в края на седмицата, да се насладите на джаз или на някой местен диджей.

Мидите са институция в Белгия и се сервират на много места, но в Breydel De Coninc ги правят най-добре. Поднесени в огромна тенджера, те са истинска атракция и изместват омара и змиорката, които също са в менюто. Всъщност най-добрият ресторант, сервиращ така популярната змиорка, се казва Siphon и е разположен малко извън Брюж, на самия канал в малкото селце Damme. Приготвената със сметана змиорка или отлежалото телешко, разрязано на масата пред вас, се сервират в атмосфера, декорирана от картини на Брьогел.

De Karmeliet

За ценителите на истинската гурме кухня препоръчвам ресторант De Karmeliet с три Мишлен звезди. Концепцията на собственика и майстор-готвач Геерт ван Хеке за дизайна на ресторанта е минималистична. Светлината върху масите е нежна и фиксирана. Храната е важна и сложна. Тя може да включва риба треска с бадемова коричка и сиви скариди или фазан с бял трюфел и диворастящи гъби. Наскоро същият шеф отвори по-просто и евтино бистро Refter в модерна сграда наблизо. 

За хотел в Брюж безапелационно препоръчвам Pand, който е изцяло в унисон с атмосферата на града. Само на кратка разходка от самия център, хотелът обитава уютна стара къща от XVIII в. За десерт отиваме в малкия семеен шоколатиер Spegelaere, където похапваме най-добрия трюфел в Брюж, приказни сладкиши, а за тези, които обичам, ще взема специалния десерт грозде с хрупкава шоколадова глазура и марципан. Така е в Брюж.

Spaghetti Kitchen препоръчва/

De Halve Maan 
De Republiek 
Sipfon
De Karmeliet 
Breydel De Coninc 
Refter 
Spegelaere 
Pand Hotel 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР