Светлина за душата

Осветителните тела на новото време са много повече от обикновени функционални предмети

Елка Влаховска 15 April 2017

Mesh на Luceplan

Снимка: Koelnmesse

С лампите от новото LED поколение (светодиодно осветление) светлината може да рисува пространства, да създава настроение и дори да има благоприятен ефект върху здравето, като въздейства при правилно регулиране върху циркадните ритми (периодите на сън и бодърстване).

В тазгодишното издание на международния мебелен панаир в Кьолн участваха топфирми, които създават „светлина за душата“ – Tom Dixon, Neo/Craft и Luceplan. За дизайнерите LED технологията е благодатна – на практика източникът на светлина позволява разработване на всякакви форми, има много дълъг живот, пести енергия и е екологичен.

Може би светът изпитва лека носталгия към електрическите крушки – независимо дали с волфрамова жичка или в енергоспестяващ вариант, но LED технологията дава невиждана досега свобода за дизайнерски експерименти. Ефектният полилей Mesh на Luceplan е с конструкция от фина метална мрежа, като светодиодите са прикрепени към местата на свързване на метала. Не само интензивността може да бъде регулирана, но може да се избира да светят и само определени участъци. Проектът Melt на Tom Dixon има почти магично въздействие – когато лампите светят, сякаш оживяват в пространството, а когато са угасени, отразяват онова, което ги обкръжава. Проектът на нюйоркския дизайнер Тод Бречър Lightfalls за 3M поставя още по-високи енергоспестяващи стандарти. При него един-единствен светодиод излъчва каскада от светлина.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР