Тишина

Доста неочаквано тази година т.нар. Обсерватория на международното изложение Maison&Objet, която се състои от експерти, проследяващи в зародиш предстоящите световни тенденции, обяви темата на форума в Париж – „Тишина“

Елка Влаховска 31 March 2017

Лампа Moonproject, която е точно копие на Луната в мащаб 1:20 000 000 на Oscar Lhermitte и Kudu

Снимка: пресофис на Maison&Objet

Според Елизабет Льориш, сценограф на пространството „Тишина“ в зала 7, което илюстрира темата на изложението, бягството от непрестанния оглушителен шум на заобикалящия ни свят е новата посока, в която ще се развива дизайнът през следващите години. А това означава, че представите за красивото ще се освободят от пищната орнаментика и преувеличение и бавно ще навлязат в „тишината“.

Според експертите ориентирът към по-леки материали, към абстрактни геометрични форми, към преоткриване на основните функции на предметите, към черно-бялата гама или по-приглушените цветове са и отзвук на социалните събития. Човек все повече ще търси в дома си емоционалните, дискретни и елегантни предмети, които връщат вътрешното равновесие.

Дизайнът следва и обществени нагласи, а според социологически проучвания за 2016 г. европейците твърдят, че търсят повече простота във всекидневието си, завръщане към основните ценности и към един много по-тих свят.  

Дали ни очаква нов възход на минимализма? Може би, защото „Обсерваторията“ на тазгодишното изложение в Париж Maison&Objet (20-24 януари) призова: „Моля, не нагрубявайте този поетичен и чувствен, хармоничен и луксозен минимализъм! Тихо...“

1 КОМЕНТАР
1
Елка Влаховска
01 April 2017, 15:01

тихо. шшшт.

ТВОЯТ КОМЕНТАР