Намерена фотография

eva.bg 27 March 2017

„Teddybär”

Снимка: Жан-Мари Дона

Да, има такъв жанр като „намерената фотография“ и се оказва, че той набира все по-голяма популярност. Ако се чудите какво е, то името е съвсем буквално – става въпрос за събирането на изгубени, забравени или изхвърлени снимки, открити по битаци, в архиви или пък антикварни магазини. След това тези намерени фотографии биват поставени в нов контекст.

На 30 март от 19.00 часа в Зала Славейков на Френския културен институт ще се запознаете с френския колекционер, издател и автор на фотокниги с „намерена фотография“ Жан-Мари Дона. Той ще бъде специален гост на третата среща на платформата за фотокниги “ПУК!” и ще представи част от колекцията си наброяваща над 20 000 фотографии, които събира в продължение на близо 30 години.

Жан-Мари Дона ще разкаже повече за намерената фотография, начина си на работа и неговите фотокниги, публикувани в лимитиран тираж. В една от тях, озаглавена „Teddybär”, той поглежда към историята на Германия по едновременно особен, смущаващ и закачлив начин. Тя включва над 200 снимки на жени, деца и войници от Вермахта, позиращи до хора облечени като полярни мечки. Защо - ще научите на 30 лично от Жан-Мари Дона.

Друга негова книга - „Rorschach”, представя серия от банални природни пейзажи, отразяващи се във вода, обърнати на 90 градуса. Показани по такъв начин, тези кадри, заснети от различни фотографи между 1890 и 1950, изглеждат като концептуална работа на един и същ автор.

Освен тях, Жан-Мари Дона ще представи останалите свои книги „Blackface” (странната тенденция бели мъже да боядисват лицето си в черно), „Predator” (за сянката на един и същи хищник“ с шапка) и „Affreux Noël” (над 200 намерени фотографии на изплашени деца в скута на Дядо Коледа).

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР