Сизър Милан за уроците на глутницата

В специално интервю за EVA Сизър Милан разказва какво е да си алфа личност, как се е справил с трикракия питбул на Шарлийз Терон, защо кучето може да спаси живота ти не само в буквален смисъл и каква е рецептата за неговия невероятен успех

Ирина Иванова 20 March 2017

На 23 март 2017 г. световноизвестният треньор и рехабилитатор на кучета Сизър Милан ще представи своето шоу в „Арена Армеец“.

Сизър Милан е роден в мексиканския град Кулиакан и още от малък се научава да общува с животните в семейната ферма. Когато е 21-годишен, семейството му емигрира нелегално в Америка и в продължение на два месеца живеят на улицата. Сизър успява да си намери работа във фризьорски салон за домашни любимци, а щастливата случайност го среща с... кучето на актрисата Джейда Пинкет Смит, съпруга на звездата Уил Смит. Тя е силно впечатлена от таланта му да работи с кучета и му подава ръка за помощ. Така започва приказката на Сизър Милан, която продължава и до днес.

Неговото шоу „Говорещият с кучета“ (Dog Whisperer) се излъчва с огромен успех по National Geographic в продължение на 8 години – до 2012 г., след което той прави следващия си телевизионен проект – риалити шоуто „Водачът на глутницата“ (Leader of the Pack), в което търси подходящи семейства за бездомни кучета, изоставени в приют. Автор е на няколко книги бестселъри в класацията на The New York Times. Финансовото му състояние се оценява на стойност над 25 млн. долара. Не е никак зле за човек, който преди 26 години е живял на улицата, нали?

Сизър, какво показва вашата практика – по-трудно ли е за една жена да се грижи за голямо и силно куче, отколкото за един мъж?

Проблемите идват от това, че една жена винаги е склонна първо да осъществи привързаност с животното, а едва след това да започне да въдворява ред и дисциплина и да учи на правила. Такава е природата на жената. И ако кучето е ротвайлер, немска овчарка или мастиф, вероятността при подобно възпитание по-късно да започне да се държи прекалено покровителствено спрямо стопанката си е голяма. Прекалено покровителствено винаги означава и агресивно.

Имам големи мечти и ясен фокус, задавам правилните въпроси, креативен съм, обичам работата си и работя здраво, за да се възползвам от всяка възможност – това е моята формула.
Разкажете ни за първото куче в живота на Сизър Милан.

Никога не съм имал само едно куче. Винаги съм имал... глутница. В Мексико, където съм роден, семействата са големи – не са с по едно или две, а с много деца. Затова и кучетата, които семействата отглеждат, са много.

Колко кучета отглеждате в дома си в Калифорния в момента?

Двайсет.

Децата и приятелката ви (Сизър Милан е разведен с първата си съпруга и майка на двамата му сина и в момента живее с годеницата си Джахира – б.р.) не ви ли ревнуват от тях?

И двамата ми сина имат свои телевизионни предавания и много ми помагат. Няма ревност. Всички обичаме кучетата, това е нашият семеен бизнес.

Възможно ли е да си алфа личност за кучето си, ако не си алфа в живота?

Алфа означава да си лидер, да си водач, но и да носиш отговорност. Най-важното е хората да се научат да носят у дома си правилната, балансираната енергия. Това е най-голямата отговорност за водача на глутницата, независимо дали говорим за хората или за животните.

Като дете мечтаехте ли да станете треньор на кучета?

Първо исках да стана футболист, после – певец и актьор, а после си пожелах да стана най-добрият треньор на кучета в света. И това се случи.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР