„Конг: Островът на черепа”: Апокалипсис под знака на Кинг Конг

12 години след последния „Кинг Конг”, гледаме „Конг: Островът на черепа” – новата версия на стария сюжет - на режисьора Джордан Вогт-Робъртс с участието на Том Хидълстън, Бри Ларсън, Самюел Джаксън, Джон Гудман. Филмът е в кината от днес.

Ирина Иванова 10 March 2017

Кинг Конг е такава легенда! Исполинската маймуна, на която джунглата й е до кръста и която с едната си ръка мачка самолетите на арогантните човеци, дръзнали да посегнат на нейната територия, а в другата държи блондинка, обикновено гърчеща се от ужас, е абсолютна киноикона вече повече от 80 години. А ревът й, от който цялата планета трепери, всеки път ни напомня, че човечеството е, винаги е било и винаги ще бъде роб на най-примитивните си инстинкти и в същото време - че отдавна е изгубило първичната си невинност. Затова Кинг Конг е звезда – защото някъде там под цялата в началото полиуретанова да кажем, а днес виртуална бутафория има някаква истина, която поддържа легендата жива. Така си мисля аз.

От 1933 г., когато излиза на екран първия „Кинг Конг” насам за великанската горила са направени над 10 филма – за кино и за телевизия, с или без участието на Годзила, която е нещо като гост звезда в някои от филмите за Кинг Конг. Най-известните обаче са от 1976 г. с Джесика Ланг и Джеф Бриджис и от 2005 г. на Питър Джаксън с Наоми Уотс и Ейдриън Броуди в главните роли.

Сега, 12 години след последния „Кинг Конг”, гледаме „Конг: Островът на черепа” – новата версия на стария сюжет - на режисьора Джордан Вогт-Робъртс с участието на Том Хидълстън, Бри Ларсън, Самюел Джаксън, Джон Гудман. Този път действието не се развива в настоящето, а през 70-те години на миналия век, по-конкретно след 1973 г., когато е подписано споразумението за прекратяване на военните действия във Виетнам. Група от военни и учени, водени от лейтенант Колонъл Пакард (Самюъл Джексън) и бившия командос капитан Конрад (Том Хидълстън) предприемат рисковано пътешествие до все още неизучен остров в Тихия океан. Красивото момиче, което този път обаче не се извива безпомощно, нелепо облечено в бална рокля и окичено с перли и диаманти, в гигантската лапа на маймуната, е военният фоторепортер Мейсън Уивър (Бри Ларсон). Някак си Конг си върви с момиче и това е положението.

За да се подсигурят обаче, създателите на филма от Legendary Pictures не са се оставили само в ръцете на исполинската горила (този път тя е висока над 30 метра и, разбира се, е най-високата от всички досега) и на холивудските звезди, а са се застраховали и с присъствието на други страховити създания като чудовищноподобни биволи, паяци и морски създания, както и на недокоснати от цивилизацията племена. Гигантските кости пък, с които е осеян целият остров, крият тайната на Конг и ни позволяват да разберем трагичната му самота и обреченост.

"Конг: Островът на черепа” си е приключенски екшън с величествени панорами над девствената джунгла, екзотични пейзажи, битки с гигантски същества, неизчерпаем арсенал от специални визуални ефекти, обичайните кадри, демонстриращи мащабите на чудовищната маймуна и... няколко хапливи реплики, насочени към днешна Америка. Така например героят на Джон Гудман, който дава идеята за опасното откривателско приключение на групата, казва по повод управлението на тогавашния президент Ричард Никсън нещо от рода, че едва ли в Белия дом някога ще бъде толкова кофти. Казвам ти, Никсън - сещай се, Тръмп!

А сега можете да изгледате трейлърите на най-известните Кинг Конг филми като започваме с най-актуалния, а след това се връщаме към онези от 1933, 1976 и 2005 години.

 

 

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР