Доктор Неделя Щонова за “Краят на болестите”

Ракът е глагол – действие, и това действие може да бъде спряно, казва в книгата си „Краят на болестите“ д-р Дейвид Ейгъс. Д-р Неделя Щонова разказва защо след прочитането на тази книга се чувства по-добър човек, родител и лекар.

09 March 2017

Прекрасен подарък за всеки, който иска да бъде енергичен и жизнен до последен дъх, е книгата на д-р Дейвид Ейгъс "Краят на болестите". Представлява смес от научно мислене, практични съвети за постигане на здраве и е мощен инструмент за самопомощ и мотивация. Защото един живот на несъзнателно равнище, оставен на автопилот, изхабява и разболява.

Американският лекар Дейвид Ейгъс е личност с удивителна култура. Той е клиничен онколог, научен изследовател, професор по медицина и инженерство в Университета на Южна Калифорния, молекулярен биолог, възпитаник на първокласното медицинско училище „Принстън”. Специализира в болницата „Джонс Хопкинс”. Потомък на заслужил професор по медицина и физиология. Участва в разработка на нови лекарства, създава две компании за технологични иновации в здравните грижи. Доверява се на системния подход, високотехнологичното здраве и персонализираната медицина. Всяка вечер приема статини - лекарства, за които се твърди, че намаляват холестерола и неговите съставки - и "бебешка доза аспирин” - таблетка от 75-81 милиграма аспирин, което е 1/4 от нормалната доза. Категорично вярва, че обездвижването е новата форма на тютюнопушене и категорично не вярва в индустрията с хранителни добавки, антиоксиданти и витамини.

Моментално се влюбих в интелекта му.

Д-р Ейгъс се застъпва за нов модел здравеопазване, който съчетава холистичната медицина с най-новите технологии и препоръки. Цялата му концепция е основана на схващането, че тялото е изключително сложна и комплексна система. Една мутация, водеща до рак, е динамичен процес, който се случва не само в пределите на изолирано и статично парче ДНК. Процесът включва цялата имунната система на организма, способността му да регулира растежа на клетките, обмяната на веществата, хормони, чувства, психика, емоция.

“Какво представлява здравето? Дали се състои в някаква цифра, например телесното тегло или нивата на холестерол в кръвта? Или може би е въпрос на начин на живот – да сме физически активни и да се храним здравословно? Иска ми се да беше толкова недвусмислено. В епоха, в която медицинската информация ни залива отвсякъде, а обемът й далеч надвишава способността ни да я анализираме, се нуждаем от нови, индивидуални начини да правим избор по отношение на здравето си. Ако потърсите от мен помощ за лечение на рак в напреднал стадий, диагностициран на късен етап от играта, то е доста вероятно играта ви да приключи доста скоро. Не го казвам с лоши чувства или за да прозвуча коравосърдечно; казвам го, защото е самата истина. В ера, в която можем да общуваме с хората по цял свят в рамките на секунди, използвайки изкусни устройства, тикнати в джобовете ни, е срамота, че технологиите и нововъведенията в медицинските изследвания и в лечението са толкова архаични, остарели и, смея да твърдя, в някои случаи варварски. Има вероятност разсъжденията ми върху това кое прави хората здрави или ги разболява да не следват установените норми на мислене. В това отношение книгата е манифест в истинския смисъл на думата – дръзко изявление, което рисува нетрадиционна картина на човешкия организъм и необятните му механизми за постигане на вечно здраве или за отдалечаване от него" - пише в книгата си д-р Дейвид Ейгъс.

Инженерите знаят колко ценно нещо са резервите. Авторът отново внушава, колко добре е да го знаем и ние. Самолетът няма да се счупи в небето заради един-единствен бъг в системата. Организмът е композиран по неповторим начин, като високофункционална материя, която оставя много на въображението и ние едва сега започваме да разгадаваме многобройните й гатанки.

Ракови клетки например се делят в телата ни през цялото време, но ние не развиваме рак, защото възстановяването на ДНК също тече паралелно и непрекъснато. Кой обаче ще вземе превес – звярът рак или жаждата за живот?! Ракът на гърдата става факт при дефект с гена BRCA 1. Защото има скупчване на проблеми. Много проблеми от различни системи, които работилницата за ремонт на ДНК не успява да отстрани.

Д-р Ейгъс предлага да разберем рака чрез протеомиката - науката за протеините в тялото. Геномиката показа списък от съставките на тялото, докато протеомиката вижда какво произвеждат тези съставки. Познанието за това, какво се случва в телата ни  на ниво протеини ще доведе до ново разбиране за това как възникват болестите.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР