Терапия в солната стая

Елка Влаховска 10 March 2017

Снимка: metta

В един от студените дни, след продължителна неравна битка с грипа, отивам да разбера какво означава халотерапия (лечение чрез сол) и как изглежда т.нар. солна стая. Не съм спирала да кашлям сякаш от векове. Пристъпвам прага на пространството Metta – salt/water/space в бившия завод „Витоша“ в столицата и попадам в свят, който мигновено ме откъсва от реалността навън. Топло е, приказно е, звучи релаксираща музика, а насреща е чистата по детски усмивка на Йоанна Митова, човекът зад този проект.

Надниквам от любопитство в детската стая – тази терапия се препоръчва и за деца над 2 години за повишаване на имунитета или за лечение на дихателни и кожни проблеми – където стои замък, построен от сол. Сякаш не върху под от сол, а в пясъчник са играли децата в „пещерата“, на чиито стени има солни фигури на пингвини, косатка и магични светлини. Лечебният им престой е 30 минути с родител или придружител, но те просто не искат да си тръгват оттук. Както и група колеги от IT сектора, които решили да проведат на това място брейнсторминг, за да разчупят офис стереотипите на мислене и общуване.

Очаква ме втората солна стая – „за порасналите деца“, както пояснява Йоанна. Пристъпвам по хрускащия под от едра сол, топъл от подовото отопление, вратата с „илюминатор“ зад мен се затваря, вдишвам нежен и фин солен прашец, идващ от халогенератора отвън, и се отпускам в силно релаксиращата атмосфера. Музиката и светлината успокояват, стените от сол с магични релефи създават приказна атмосфера. Къде съм – в действителността или в сънищата си? Люлея се леко на висящата от тавана люлка (интуитивно я предпочетох, след като пробвах и четирите сгъваеми кресла), вдишвам, издишвам. Точно тук и сега ме обзема чувство на радост, сякаш ме е докоснал спомен за щастлив миг от детството ми. Може би затова казват, че солта премахва негативните емоции и пречиства духа?

В Metta – salt/water/space допълват с практики по медитация и йога здравословните ползи за лечение на респираторни заболявания, алергии, кожни проблеми и слаба имунна система чрез халотерапия. В холистичния подход за пречистване на тялото и духа влиза и пиенето на йонизирана вода (алкална и „жива“), получавана чрез най-модерния в момента японски апарат в света.
Зад „магията“ на солните процедури е сертифицираното медицинско устройство – халогенератор от трето поколение, в който се слага пречистена и стерилизирана ампула с каменна сол от руска мина, наречена аерогалит. В солните стаи се поддържа влажност под 30%, защото по-високата може да възбуди алергии. Халогенераторът в допълнение с квантовия излъчвател създават условията за терапия и полезното излъчване на „солната пещера“. Твърди се, че заради антибактериалните свойства на солта и комбинацията от модерни технологични устройства като споменатите стерилността на този вид солни стаи се доближава до операционните зали.

Аз усещам как суперфина сол е полепнала по устните и по бузите ми и не бързам да я отмивам. Макар да казват, че само с едно посещение на солната стая не може да се постигне голям ефект, истината е, че от другия ден кашлицата ми намалява. И другото радостно наблюдение: повехналата ми от зимата и стреса кожа на лицето се съживява.

Видео какво може да прави човек в солната стая може да видите на www.mettaspace.bg. Подробна информация за квантово енергетичната халотерапия ще откриете на www.saltrooms.bg.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР