Грешка! Върнете Оскара!

Фей Дънауей и Уорън Бийти обявиха грешен победител в категорията за най-добър филм. Кой какво спечели и кой какво не взе в нощта на Оскарите?

eva.bg 27 February 2017

Фей Дънауей произнася грешен победител в категорията за най-добър филм.

Снимка: getty images/guliver

Грандиозният гаф на Фей Дънауей и Уорън Бийти при обявяването на победителя в категорията за най-добър филм се превърна голямото събитие на тазгодишните Оскари, в нещото, за което всички говорят и което ще остане в историята на наградите. Церемонията по раздаването на най-престижните кино отличия се състоя снощи в Лос Анджелис.

Всъщност не трябва да виним само Дънауей и Бийти, гафът бе по-скоро на организаторите. Двамата трябваше да обявят победителя в най-престижната категория за филм на годината, но когато Уорън Бийти отвори плика... конфузно замлъкна. Няколко секунди Дънауей го гледаше учудено и го прикани да прочете името. Вместо това той й показа плика, явно с идеята да види и тя, че нещо не е наред. Дънауей обаче реши, че той иска тя да прочете заглавието на лентата. И без да се задълбочава в надписите преди и след името на филма директно заяви: „La La Land”. А ако беше внимавала повече, щеше да види, че над филма стои името на Ема Стоун, защото в ръцете им беше пликът с името на победителката в категорията за най-добра актриса. Оказва се, че при излизането организаторите са им дали погрешен плик.

Докато се усетят за гафа обаче, екипът на „La La Land” вече беше на сцената и благодареше. И затова беше още по-конфузно, когато бяха принудени да прекъснат благодарствената си реч и да върнат Оскара. А той трябваше да отиде в ръцете на „Moonlight” – истинският победител в категорията. И за да покажат на всички, че не става въпрос за шега, а че си е грандиозен гаф, продуцентът на „La La Land” показа действителния плик с името на „Moonlight”.

Ако се чудите как е възможно да се случи подобно нещо, тук може да прочетете повече за принципа на гласуване за Оскарите, за преброяването на гласовете, за това кой в крайна сметка запечатва пликовете и кои са единствените двама души, които знаят имената на всички победители. В случая май именно тях трябва да виним за гафа.

Що се отнася до останалите победители, то големи изненади там нямаше. Кейси Афлек спечели приза в категорията за най-добър актьор за играта си в „Манчестър до морето“, а Махершала Али взе за поддържаща за играта си в „Moonlight”. По отношение на актрисите, Ема Стоун (La La Land”) спечели за главна женска роля, Виола Дейвис (“Fences”) за поддържаща, най-добър режисьор е Деймиън Шазел (La La Land”). Победителите в категориите за адаптиран и за оригинален сценарий пък са съответно „Moonlight” и „Манчестър до морето“.

За съжаление, късометражният анимационен филм „Сляпата Вайша“ на българския режисьор Тео Ушев не успя да спечели статуетката, която отиде в ръцете на Pixar за „Piper”. Най-добър анимационен филм е „Зоотрополис“.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР