Литературни пътешествия

В къщата на Джейн Остин, с наметалото на Хари Потър, в музея на Шерлок Холмс

13 February 2017

Джейн Остин

По следите на Джейн Остин – на 28 януари 1813 г. излиза „Гордост и предразсъдъци“ на Джейн Остин, но голямата годишнина е друга – 200 години от смъртта на любимата писателка на Англия. Цели: къщата й в Чотън, Хемпшир, където между 17 и 25 юни е „нейната седмица“ с танци и лакомства от романите й, и любимият й курорт Бат, където в Центъра „Джейн Остин“ може да се снимате с бонета, шапки, шалове и чадъри в стила на Лизи Бенет и Ема. При хубаво време може да се разходите по пътеката на Джейн Остин в Кент.

Хари Потър
С наметалото на Хари Потър – момчето вълшебник тази година става на 20. Ще трябва да пропътувате почти цяла Англия, ако искате да посетите знаковите места от романите на Дж.К.Роулинг – лондонската гара Кингс Крос, терариума в Лондонския зоопарк, замъка Олнуик в Нортъмбърланд – една от „Хогуъртс“ локациите. През май ще има серия от концерти с музиката от филмите за Хари, включително в Роял Албърт Хол, изложба в Британската библиотека от октомври до февруари 2018.

Артър Конан Дойл
Под лупата на Шерлок Холмс – 125 години са изминали от появата на героя на сър Артър Конан Дойл. Цели: Бейкър Стрийт 221В, разбира се, само че адресът не съществува. Затова пък има Музей на Шерлок Холмс със сувенирен магазин, откъдето да си купите лулата му, и едноименен пъб в Уестминстър, където сервират любимите къмбърландски наденички на д-р Уотсън.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР