Поетът на Хонконг

"Търсете фокусът в сърцето си, не само в обектива" - съветва младите фотография хонконгският майстор Уин Сия.

eva.bg 29 January 2017

Кадър на Уин Сия, направен на снимачната площадка на филма "В настроение за любов"

Уин Сия (Wing Shya) е един от най-емблематичните фотографи в Азия и е един от малкото артисти, превърнали се в неразделна част от екипа на легендарния хонконгски режисьор Уон Карвай (откъс от чийто знаменит филм „В настроение за любов”/ In The Mood For Love, 2000 г. можете да видите във видеото по-долу). Уин Сия е роден в Хонконг, учил е фотография и дизайн в Канада, но се връща в родината си, защото не може да работи без да усеща сърцето на огромния мегаполис навсякъде около себе си.

„Вечер, когато лумнат светлините, целият град изглежда неуловим, без фокус, нереален” – казва Уин Сия и твърди, че именно Хонконг е неговото вдъхновение и неговият учител. Още в първия си работен ден като фотограф на снимачната площадка на Уон Карвай, Уин Сия представя на големия режисьор своите снимки от работния процес – нефокусирани, пълни с грешки, сурови. Режисьорът му вдига скандал, но той му казва: „Не виждате ли, че грешките са изпълнени с чувственост!” Оттогава Уон Карвай не работи с друг фотограф и дори сам се учи от „грешките” на Уин Сия.

Днес фотографът има стотици фенове и последователи по цял свят, а специалистите твърдят, че именно той с творчеството си е обезсмъртил красотата на Хонконг.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР