"Братя Грим - детски и домашни приказки"

Едно съкровище за всяка библиотека

Лилия Илиева 28 January 2017

Това не е книга за вашите деца особено ако са малки. Това е книга с колекционерска стойност, инвестиция в тяхното бъдеще и в ценната библиотека във вашия дом.

Издание на ИК „DEJA BOOK”, прекрасно преведена от Слави Ганев. Съдържа 70 от opигинaлнитe нeмcĸи тeĸcтoвe нa пpиĸaзĸите, cъбpaни и paзĸaзaни oт Яĸoб и Bилxeлм Гpим в нецензурираната им версия и преведени от няколко диалекта на немски език, като са използвани и български диалекти. Има cтoтици пoяcнитeлни бeлeжĸи, илюcтpaции, биoгpaфични и poдocлoвни cпpaвĸи и интересен пoдpoбeн пpeдгoвop. Преводът е направен от първото издание на два тома приказки, излезли в Берлин през 1812 г. и 1815 г. Част от тях се издават на български за първи път. Много са били променени от братята в следващите издания заради дообогатяването им след работа с още информатори или заради редакция, за да звучат по-добре. Доста от текстовете са били редактирани и от социалистическата цензура в ГДР и НРБ или от съвременни немски редактори. Някои истории никога не са били включвани в съвременните селекции, защото са твърде зловещи, за да са подходящи за деца. На места звучат мрачно и сурово, има моменти на насилие и намеци за сексуални действия. Библейските герои Дева Мария, Господ и светиите понякога напомнят езически божества, даже братя Грим наричат Дявола – бог на злото.

И заедно с това ще се насладите на сладкодумното им разказване, неочакваните развръзки на историите, на многообразието на приказния свят, пълен с всякакви чудновати герои и странни взаимоотношения.

Изданието е изключително ценно и защото в него са включени илюстрациите на Лудвиг Емил Грим - шестия от осмината братя Грим, който е и първи илюстратор на оригиналните приказки на Яĸoб и Bилxeлм.

Заедно с неговите графики присъстват и тези на английския художник Артър Ракъм, нареждан сред кралете на илюстрацията. Артър Ракъм е известен представител на Златната епоха на британската илюстрация, популярен с работата си по "Алиса в страната на чудесата" на Луис Карол, пиеси на Шекспир, „Пътешествията на Гъливер“ от Джонатан Суифт.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР