Кой филм ще открие „София Филм Фест“

eva.bg 19 January 2017

Снимка: SFF

Двадесет и първото издание на кинофестивала „София Филм Фест“ ще стартира на девети март и вече е ясно с коя лента ще бъде открит. „Белгийският крал“ (копродукцията на Белгия, Холандия и България) ще има тази чест с прожекция в Зала 1 на НДК.

Създаването на кинотворбата е провокирано от статия във в. „Таймс”, описваща преживяванията на президента на Естония, който при изригването на вулкана Ейяфятлайокутъл се придвижва с лека кола от Истанбул до Талин.

Един вулкан в Исландия изригна и се роди една идея – да пратим белгийския крал в Истанбул, да развихрим природно бедствие, да разпалим политическа криза и да го натирим на сухопътно пътешествие инкогнито към дома, което включва сблъсъци, премеждия и велики моменти. Иначе казано, същността на комедията е в попадането на неочаквани места”, споделят двамата режисьори Джесика Удуърт и Петер Бросенс.

В ролята на краля е белгийският актьор Петер Ван ден Бегин („Петият сезон”). Останалите главни роли се изпълняват от Брюно Жорис („Петият сезон”), Титус де Воогт („Steve + Sky”) и Люси Дебе („Melody”). Нина Николина влиза в ролята на българската фолклорна певица Ана, която спечелва сърцето на белгийския крал, а Валентин Ганев е зам. шефът на турските тайни служби.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР