Момиченцето, което целият свят рисува

Как Адора Левин става най-рисуваното момиченце в света

Адриана Попова 09 February 2017

Един баща е ужасно щастлив, че му се ражда дъщеря. Започва да я снима всеки ден и моли художници от различни страни да направят портрети по снимките, качени в блога с нейното име. Така Адора Левин, която днес е на 7 години, става най-рисуваното момиченце в света.

портретът на Адора от Лазарина Неделчева със заешки уши и на точки
В проекта има и българско участие. Един ден в пощенската си кутия художничката Лазарина Неделчева открива покана от Ханан Левин да нарисува дъщеря му. Това се случва преди 3 години. По това време в проекта има над 650 оригинални произведения, днес те са над 1000 от артисти от цял свят – от аматьори до професионалисти. В писмото си до Зина Левин обяснява, че Адора е първото му дете, което се ражда, когато той е на 56. Зина я рисува в типичния си стил – със заешки уши и на точки.

През годините проектът набъбва с музика, мода, книги, видео, готварски рецепти. Адора е изобразена във всевъзможни стилове – от Гоген, Алфонс Муха и Густав Климт до Анди Уорхол, като Дарт Вейдър, Йода и принцеса Леа, като Кейт Уинслет на носа на „Титаник“, като пионерче с Мао Дзедун и пети член на „Бийтълс“, като Пипи Дългото чорапче, Дон Кихот и Питър Пан, тя е модел на Елза Скиапарели и на Ман Рей, боксира се с Мохамед Али също толкова добре, колкото мирна стои при зъболекаря.

Проектът се развива и като благотворителен. С подкрепата на артистите Адора и баща й дават възможност за откупки на вдъхновените от нея произведения в полза на благотворителни организации, които работят с деца в нужда.

Адора Левин живее в Южна Калифорния и е съвсем обикновено момиченце, като изключим факта, че е най-рисуваното в света. Тя обича да пише песни, текстовете им са публикувани в първата й книга, харесва й да готви и да пече сладкиши, вероятно и да прави бели, както всички деца на нейната възраст. Но тя със сигурност е Принцесата на татко, на един мъж, който показа, че най-безценният подарък може да не струва пари, а само любов. Добрата идея също помага...

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР