Моите 7

Седем неща, които ме докоснаха през последните седем дни

eva.bg 08 January 2017

Иран - една от дестинациите на 2017 според Bloomberg

Снимка: Bloomberg

В рубриката ни "Моите 7" ви представяме 7 неща, които са ни докоснали през последните 7 дни. Смешни или тъжни, сериозни или не съвсем, в работно време или на дивана вкъщи, това са нашите лего блокчета, с които строим живота си.

Ваня Шекерова и "Нейните 7"

Моята дума на седмицата: полека!

1. Кулинарна и не само книга

Истинска наслада за всичките си сетива си доставям с кулинарната книга на Петър Стоянович „Така би сготвила баба ти...“ Въпреки че се изкушавам да я изгълтам на един дъх, се насилвам да предъвквам по една рецепта и една история на ден – като парченце тъмен шоколад, оставен да се топи върху езика. И как няма, когато авторът пише ето така: „Правенето на суджуци е като да си отгледаш любовница от бебе! Знаеш откъде й е джинсът, гласиш си я, гледаш си я, мерданиш я редовно, по вкус да ти е, учиш я на мурафети и си я хапваш. По малко, по много, както ти е кеф. Ама била малко пресолена по характер или недостатъчно подправена?! Както я пипнеш в началото, така ще ти се отблагодари, като порасне.“

2. Един портрет

Не ми излиза от главата изложбата „Сантиментариум“ на фотографа Павел Червенков в СГХГ. Ако сте я вече гледали, не може да сте подминали портрета на неговата баба. Сред лицата на всички повече или по-малко известни личности от света на модата, театъра, киното, бизнеса, сред модели, актьори, трагици и комици, с грим и без грим, в роля или извън роля, най-силно ми въздейства лицето на непресторено остаряла жена. Което ме наведе на мисълта, че никой си няма понятие как точно изглежда, че имаме съвършено погрешни представи за себе си, които се опитваме да пресъздадем и пред огледалото, и пред камерата, че непрекъснато се лъжем за това какво носим вътре.

3. Кучешка солидарност

Едно любителско видео в мрежата ме дръпна – едно куче пази друго, ранено и неподвижно на влакова линия. Като идва влак, то ляга върху главата на пострадалото, натиска я надолу, за да го предпази от минаващия буквално върху тях локомотив с вагоните. Какъв урок по човечност, рекох си, стига да не е монтаж, е тази сцена. Защото нали казват, че ние сме готови да натиснем главата на ближния само ако е щръкнала по-високо от нашата в гьола, в който се плакнем всички накуп.

4. Осъзнай това

Задал Шкумбата на приятелите си задачка да опишат любимите си филми с едно изречение. И ето част от отговорите им: „Дете социопат се опитва да убие двама бездомници“, „Мъж посинява в опит да почувства нещо под кръста“, „Група хора в продължение на девет часа се опитват да си върнат загубено бижу“... Ако не сте се досетили, става дума за „Сам вкъщи“, „Аватар“ и „Властелинът на пръстените“. Смях, смях, няма по-остроумни и остроезични хора от нас, българите! Слушах по Дарик обаче една българка, която живее и работи в Германия. Д-р Вивиан Праматаров – Хамбургер отбеляза като най-съществена разлика между нас и германците способността ни да се надсмиваме над всичко, включително и над самите себе си. Което би било много хубаво, ако беше допълнено и от типичната за германеца склонност да поощрява и хвали усърдните, знаещите и можещите. Даже и за най-скромното постижение, което ние нехайно бихме отсвирили като незаслужаващо внимание и интерес, какво пък толкова... Така че хайде нека на първо време се вгледаме не само критично, а и добронамерено към нормалния за сезона сняг, който наричаме бедствие, а?

5. Дано не ме боли мезентериумът

Учени от някакъв американски университет открили нов орган в човешкото тяло – мезентериум. Това е мембраната, която обгръща червата и ги свързва с коремната стена. Така че сега като ви заболи коремът, може да не е от преяждане и препиване по празниците, а от възпаление на мезентериума (отбелязах си да следя внимателно проучванията на причините за него). Всъщност тази мембрана била описана още през 1508 г. от Леонардо да Винчи, дали пък да не потърсим още някое ново откритие в неговите записки и рисунки?

6. Дестинацията на 2017

Bloomberg препоръчва през януари да се отправим към Шри Ланка. Там съм ходила, макар и през април, и пак беше толкова благодатно и времето, и природата, и уникалните ананаси и кашуто, твърди се, че на този остров те са най-вкусни и ароматни освен прочутия цейлонски чай. Продължавам с препоръчваните от сайта топ дестинации за 2017 и намирам Иран – чак за октомври-ноември. Кой ще ти чака дотогава! Размечтавам се за земите на Древна Персия, където според това, което съм чела и слушала, животът има такъв един особен вкус през всички сезони.

7. Подправки за интериори

Със закъснение от цели три месеца открих, че в София има магазин за мебели и аксесоари artme, бил отворен през септември. Всичко, което видях там, може да подправи който и да е интериор с форма, цвят и закачка, да те накара да мечтаеш за лекота на битието.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР